Index Vakbarát Hírportál

Uniós célkeresztben az adóval sunnyogó multik

2017. július 1., szombat 20:37

Az Európai Parlament alaposan beszámoltatná a nagyvállaltokat arról, hol mennyi adót fizetnek.

Július 3-6. között utoljára ülésezik az Európai Parlament a nyári szünet előtt.

Levezénylik az őrségváltást

Kedden az Európai Parlament mérleget von a soros máltai uniós elnökségről. A szigetország július 1-jén adja át miniszteri Tanács fél éves vezetését Észtországnak (eredetileg az Egyesült Királyság jött volna, de őket kihagyják a brexit-tárgyalások miatt).

Másnap az észt elnökség feladatait vitatják meg Jüri Ratas kormányfővel. A baltiak

összpontosítanak.

A képviselők szerdán az Európai Bizottság és az EU miniszteri Tanácsának elnökével megvitatják a júniusi csúcs eredményeit, a brexit-tárgyalások állását és a július 7-8-i hamburgi G20 találkozó várható fejleményeit. A vitában szó lesz még a kiterjesztett orosz szankciókról, a párizsi klímaegyezményről és a migrációval, közös védelemmel kapcsolatos döntésekről is.

Nem hagynák, hogy direkt ne tartós termékeket tervezzenek

A képviselők több javaslatot is tesznek a fizikai árucikkekre és szoftverekre vonatkozó „tervezett elavulás” kezelésére, azaz arra, hogy a garanciális időszak lejárta után nem sokkal elromoljanak a termékek, ezzel pörgetve az újdonságaik iránti keresletet. A nem jogi érvényű állásfoglalásról kedden szavaz a Parlament, amiben

Elegük van Erdoganból...

Az EP szerdán a török reformok 2016-os előrehaladását Johannes Hahn bővítési biztossal vitatja meg, szavazás csütörtökön lesz. Törökországban aggasztó visszalépések történnek a jogállamiság, az emberi jogok, a korrupció elleni küzdelem területén, az elnök pedig a napirendben tartja a halálbüntetés visszaállítását. Várhatóan amellett érvelnek majd a képviselők, hogy 

fel kell függeszteni a török csatlakozási tárgyalásokat, ha elfogadják az uniós tagsággal összeegyeztethetetlen alkotmánymódosításokat.

A szöveg ugyanakkor kiemeli a kétoldalú kapcsolatok fontosságát, a párbeszéd fenntartásának szükségességét a közös kihívások - migráció, biztonság, terrorizmus - megoldására.

...és az adómutyikból is

A nagyvállalatoknak nyilvánossá kell tennie, hol, mennyi adót fizetnek - olvasható egy csütörtökön szavazásra bocsátott tervezetben. Júniusban a gazdasági és jogi bizottság támogatta azt a javaslatot, amellyel a világszerte 750 millió eurónál nagyobb forgalmú multinacionális vállalatoknak közzé kell tenniük adózásukat, kivéve, ha azok üzleti szempontbók érzékeny adatokat tartalmaznak. A jogszabály két parlamenti felelőse módosító javaslatokkal akarja korlátozni a kivételek időtartamát. Az adóelkerülést szeretnék visszaszorítani; az Európai Bizottság adatai szerint évi 50-70 milliárd euró tűnik el be nem fizetett adóként. A képviselők most arról döntenek, mi legyen a tárgyalási mandátumuk a társ-döntéshozó miniszteri Tanáccsal szemben.

Vizsgálnák, mit tesz az EU a terrorizmus ellen

Az uniós terrorizmus elleni harc koordinációját vizsgáló átmeneti bizottság felállításáról szavaz az EP csütörtökön. Vitáznak többek között arról is, hogy az EP-nek egyetlen székhelye legyen, együtt lépjenek-e fel olyan fertőzések ellen, mint a HIV-vírus, valamint szavaznak pénzügyi segítségről Moldovának és vámkedvezményekről Ukrajnának.

(Európai Parlament)

Rovatok