Index Vakbarát Hírportál

A Néppárt elnöke szerint Orbán kampánya megengedhetetlen

2019. március 5., kedd 10:27

Orbán Viktor átlépett egy határt címmel közölt interjút a Die Welt című konzervatív német lap kedden Joseph Daullal, az Európai Néppárt (EPP) elnökével a migrációval foglalkozó magyar kormányzati kampányról, írja az MTI.

Joseph Daul arra a kérdésre, hogy miért erősödnek az Európai Unióban a populisták, elmondta, hogy ezen pártok módszere a félelemkeltés, és csak a problémákról beszélnek, de megoldásokkal nem szolgálnak.

Arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor az EPP tagjai közé kívánja emelni a Jaroslaw Kaczynski vezette lengyel Jog és Igazságosság (PiS) pártot és az olasz belügyminiszter, Matteo Salvini vezette Ligát, kijelentette:

megmondtam neki, hogy ez nem történik meg, amíg én vagyok ennek a pártnak az elnöke.

A francia konzervatív politikus hozzátette, hogy az EU jobbközép pártjait összefogó EPP-ben minden tagnak tisztelnie és osztania kell a minket egyesítő értékeket.

Azzal kapcsolatban, hogy kilenc országból tizenkét tagpárt kezdeményezte hivatalosan a Fidesz kizárását vagy tagságának felfüggesztését, Daul azt mondta, nem fél ettől a vitától. Megkapta a szükséges számú indítványt ahhoz, hogy a politikai közgyűlés következő ülésének napirendjére vegyék a Fidesz tagságának ügyét.

A magyar kormánynak az Európai Bizottság EPP-s elnöke, Jean-Claude Juncker elleni plakátkampányát a leghatározottabban elítéltük, ez a kampány megengedhetetlen. Az EPP egy nagy család, amelyben lehetnek viták, de van egy határ, és ezt Orbán Viktor átlépte.

Mint hétfőn megírtuk, az Európai Néppártból 9 tagállam 12 pártja kérte a Fidesz kizárását a legújabb kormányzati plakátkampány miatt. Az ügyről először március 20-án tárgyalnak, azonban a végeredmény nem jósolható meg.

Frissítés: Az Irish Times szerint az ír kormánypárt is csatlakozott azokhoz, akik a Fidesz kizárást kérik a Néppártból. A Fine Gael jelenleg négy képviselővel ül az EP-ben.

Rovatok