Index Vakbarát Hírportál

Politico: A Fidesz tárgyal Le Penék frakciójával

2019. március 6., szerda 08:53

A Politico információi szerint a Fidesz tárgyal a Néppárttól jobbra helyezkedő Nemzetek és Szabadság Európájával (ENF), ez az a frakció, ami a francia Marine Le Pen és az olasz Matteo Salvini pártjait is tömöríti. 

A frakció egyik tagja névtelenségét kérve nyilatkozta ezt a lapnak, egészen pontosan azt mondta, hogy folynak a tárgyalások a Fidesszel. A lap úgy kalkulál, hogy ha a Fidesz elhagyná a Néppártot, és csatlakozna az ENF-frakcióhoz, akkor a blokkban az övék lenne a harmadik legtöbb képviselő az olaszországi Liga és a franciaországi Nemzeti Gyűlés mögött.  A lap egyébként az elemzésében taglalja, hogy mik lennének a Fidesz opciói, ha a Néppártból távozniuk kellene. 

Kedden Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője és EP-választási csúcsjelöltje ultimátumot adott a Fidesznek. Azt mondta, hogy a Fidesz EPP-tagságának megszüntetését három feltétel teljesülése esetén lehet elkerülni:

Hétfőn derült ki, hogy elindul az eljárás a Fidesz ellen a Néppártban, és akár már március 20-án tárgyalhatnak a kizárásról. 

Korábbi cikkünkben írtunk arról , hogy a Fidesz ellenzéke kisebbségben van a Néppárton belül. Ha kizárásról szóló tárgyalásra kerül sor, és a szavazás meg is történik, akkor valószínűbb, hogy a Fidesz pártcsaládon belül tartása mellett döntenek. A napokban a fideszes Kósa Lajos is arról beszélt, nem számítanak arra, hogy kizárják őket a Néppártból. 

Rovatok