Index Vakbarát Hírportál

Lengyel néppárti képviselő: A magyar kormány politikai célokra használja a koronavírust

2020. április 25., szombat 13:00

Sértőnek tartom, hogy a magyar kormánypárti sajtó Donald Tusk családjának a második világháború idején Gdanskban elszenvedett tragédiáját arra használta, hogy zaklasson egy nagy hazafiat és európait. Tényleg emlékeztetni akar minket arra, hogy Magyarország melyik oldalon harcolt a második világháborúban? Fel kellene tennünk a kérdést, hogy a Fidesz vezetői vagy az önök nagyapái melyik oldalon harcoltak?

– írta nyílt levélben Radosław Sikorski lengyel néppárti képviselő, korábbi lengyel külügyminiszter. A Deutsch Tamásnak címzett levél előzménye, hogy a Fidesz EP-delegációját vezető Deutsch korábban bocsánatkérésre szólította fel Donald Tuskot, az Európai Néppárt (EPP) elnökét, amiért "lenácizta" Orbán Viktort. 

Sikorski szerint Donald Tusk nem nácizta le Orbánt, amikor kijelentette, hogy Carl Schmitt büszke lenne a magyar miniszterelnökre, hanem arra utalt, hogy Schmitt "a megosztás politikájának az úttörője volt, ám rámutatni erre meglehetősen távol áll a nácizástól. Úgy vélem, egyáltalán nem sértő rávilágítani, hogy a lengyel és a magyar populisták valójában cinikus politikai játszmákra használják a társadalom megosztottságát" – olvasható a Népszavában megjelent nyílt levélben. 

Sikorski azt is kijelentette, hogy szerinte jobb lenne, ha a magyar kormány "felhagyna a járvány politikai célokra való felhasználásával, mert ezeknek semmi közük sincs a lakosság védelméhez". 

Az én modern konzervatív felfogásomtól távol áll külföldi egyetemek bezárása, a köz- és a kereskedelmi média bekebelezése, gyűlöletkampányok indítása külföldiek és az EU ellen, és a benyalás Vlagyimir Putyinnak

– folytatta a politikus, aki szerint ezek miatt és nem Tusk lenácizása miatt "válnak el útjaik". A politikus szerint sokan azok közül, akik évtizedek óta Magyarország barátjának tekintették magukat, most szomorúak és döbbenten állnak. "Sok szerencsét az EU-t gyűlölő nacionalisták társaságában! Remélem, ismét a vesztes oldalon állnak" – zárta az EPP lengyel képviselője. 

Sikorsi levelére válaszolt Deutsch Tamás, aki azzal kezdte, hogy nem fog reagálni a szándékosan sértő és provokatív megjegyzésekre. A fideszes képviselő szerint a legfontosabb kérdés, hogyan lehet fokozni az EPP egységét és erejét. 

"Egységet teremtő lépés vajon megismételni a baloldal üres, ideológiailag motivált támadásait az egyik legsikeresebb néppárti kormányfő ellen" – kérdezte Deutsch, akinek a levelét a Magyar Hírlap szemlézte

Büszkén harcoltam a szabadságért és demokráciáért Magyarországon, büszkén mentem Prágába is, hogy nyilvánosan bocsánatot kérjek a cseh és szlovák emberektől a kommunista Magyarország részvételéért a Varsói Szerződés 1968-as inváziójáért

– írta a fideszes politikus, aki hozzátette, családjában áldozatai és túlélői is vannak a holokausztnak, ezért "nincs túl sok türelmem azok iránt, akik túl könnyen és felelőtlenül tesznek utalásokat a nácizmusra". 

Az Azonnali közben megkérdezte a legnagyobb példányszámú lengyen bulvárlap főszerkesztőjét, hogy kapott-e választ a magyar kormánysajtótól. Az ügy előzménye, hogy Tusk Orbánnak címzett beszólása után a fideszes Pesti Srácrok kirakott egy kamu képet, amellyel azt akarták bizonyítani, hogy Tusk nagyapaja náci kollaboráns volt; csakhogy a bizonyító erejű fotóról kiderült, hogy azon nem Tusk nagyapja szerepel. 

A lengyel lap – amely Tusk lenácizása után magyarul követelte, hogy a magyar kormánysajtó kérjen bocsánatot – főszerkesztője arra számított, hogy majd a budapesti lengyel nagykövetség lépni fog; részükről nem látott semmilyen reakciót, ezért úgy döntött, hogy ír egy levelet a magyar kormánypárti Pesti Srácoknak és az Origónak. Azt gondolta ugyanis, hogy 

mégiscsak újságírók, mégiscsak kollégák, tehát tudatni akartam velük, hogy amit írtak, az nem igaz, hanem valójában fake news. És mivel fake news, ezért el kell távolítaniuk és bocsánatot kell kérniük.

A főszerkesztő azt állítja, hogy az  említett portáloktól nem kapott választ. Viszont sok magyar írt nekik, akinek nagyon fontos a lengyel-magyar barátság. 

Frissítés: A Pesti Srácok két nappal korábban azt állította, hogy lengyel nyelvű levelet írtak a Fakt munkatársainak, amelyben kijelentették, hogy nem terjesztettek álhírt Tusk családi múltjáról; a fotóval kapcsolatban szerintük csak annyit állítottak, hogy annak hitelességéről Lengyelországban is vita volt, utólag pedig számukra is világossá vált, hogy a fotón szereplő személyek azonosítása erősen kétséges, ezért frissítették a cikküket. 

Rovatok