Index Vakbarát Hírportál

Megvan, hogy ki lesz a Fidesz–KDNP EP-listavezetője?

2024. február 12., hétfő 13:40

Bár hivatalosan soha nem jelentették be, hogy ő lesz az, Varga Judit úgy fogalmazott a visszavonulásáról szóló közleményben, nem csupán országgyűlési képviselői mandátumáról, hanem az európai parlamenti lista vezetéséről is lemond. A kérdés, hogy mit lépnek most a kormánypártok. A válasz azonban lehetséges, hogy kézenfekvő.

Tavaly júniusban a Magyar Nemzet írta meg először saját értesüléseire hivatkozva, hogy Varga Judit lesz a Fidesz–KDNP európai parlamenti listájának a vezetője. Utána Varga Judit be is jelentette, hogy távozik a tárca éléről. Akkor a Magyar Nemzetnek nem kívánta megerősíteni, hogy listavezető lesz. „A konkrét listához a Fidesz elnökségének döntése szükséges. Az viszont igaz, hogy az Európai Parlamentben képzelem el a jövőmet” – jelentette ki Varga Judit. Ezután augusztus 1-jei hatállyal az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságának elnökévé választották.

Ezt követően a sajtó és a magyar politika már kész ténynek vette, hogy csupán az a kérdés, mikor jelentik be hivatalosan is mint EP-listavezetőt. Január végén az ATV számolt be arról, hogy Varga Judit zárt körben programot hirdetett a Parlamenti Szalonban.

Az Index kérdésére válaszolva a február elsejei Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arról tájékoztatott, hogy a Fidesz elnöksége a február 5-i héten tesz javaslatot, majd azt a választmánynak kell elfogadnia, és utána, valamikor februárban hozzák nyilvánosságra a kormánypártok európai parlamenti listáját.

Az elnökség javaslatot tesz, és a választmány fogadja el. […] Az elnökség ilyen értelemben javaslattevő. Az azt követő országos választmány tud dönteni, és ha a választmány döntött, akkor mindig azonnal nyilvánosságra hozzuk. Nem tudom – jövő hét második felében lesz elnökségi ülés –, hogy ahhoz képest a következő választmány mikor van. De ez azt jelenti, hogy februárban ismert lesz a Fidesz EP-listája

válaszolta Gulyás Gergely az Index kérdésére.

Szóba jöhet listavezetőként

Azt még nem tudni, hogy volt-e már bármilyen javaslattétel és döntés a kormánypártok európai parlamenti listájáról, de az biztos: Varga Judit lemondása és visszavonulása a közélettől átírja a kormánypártok forgatókönyvét.

Egyelőre csak „folyosói pletyka”, de a kormánypártok környékén nem tartják elképzelhetetlennek, hogy Hidvéghi Balázs európai parlamenti képviselő is szóba jöhet listavezetőként.

Mellette szól, hogy kiválóan beszél angolul és franciául is, így könnyen boldogul az uniós politikában. Nem okoz neki gondot, hogy a külföldi sajtónak nyilatkozzon, és a kormánypárti álláspontot képviselje (a Facebook-oldala szerint ennek maximálisan eleget is tesz).

„Ma azt látjuk, hogy a mi stratégiánkkal szemben Európa eltolódott az átideologizált, moralizáló politizálás irányába. Az Európai Unió vezetése képtelen egyensúlyt teremteni az érdekalapú és az értékalapú politizálás között, ami pedig még tovább erősíti az európai alárendeltséget. Véleményem szerint ez a fajta uniós hozzáállás rossz Európának, és ahhoz vezet, hogy Európa folyamatosan veszít a versenyképességéből. Ahogy Magyarország a magyar érdekeket tartja szem előtt, úgy az Európai Uniónak is képesnek kellene lennie arra, hogy megfogalmazza, mi Európa mint önálló hatalmi szereplő érdeke, majd pedig arra, hogy e szerint lépjen fel a globális gazdasági és politikai színtéren” – fogalmazott a kormánypárti narratívának megfelelően Hidvéghi Balázs az Eurázsia magazin februári lapszámában megjelent interjúban.

Az elérhető, nyilvános életrajzai (itt és itt) szerint 2004 és 2007 között politikai tanácsadóként dolgozott – Szájer József mellett – az Európai Parlamentben. 2008 és 2010 között a Fidesz országos kampányfőnök-helyettese, később a párt határon túli kampányfőnöke volt. Egy rövid ideig, 2013 és 2014 között tagja volt képviselőként a Magyar Országgyűlésnek. Majd 2014 és 2016 között a Magyar Nemzeti Bank elnöki tanácsadójaként, aztán szóvivőjeként tevékenykedett. Innen visszatért a pártpolitikába, és a 2019-es európai parlamenti választásokig ő a Fidesz kommunikációs igazgatója. 2019 óta a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselője.

Politikai háttere, eddigi karrierútja és nyelvtudása alkalmassá teszi a kormánypárti mérce szerint, hogy európai parlamenti listavezető legyen. Az nehezen elképzelhető, hogy Varga Judit kiesése után a Fidesz–KDNP egy még nem próbált, teljesen új arcot tegyen a listájuk élére.

Varga Judit visszavonulása után nemcsak az a kérdés, hogy ki lesz a kormánypártok listavezetője, hanem az is, ki kapja a listás képviselői helyét a Fidesz parlamenti frakciójában, illetve ki ül be a helyére az Európai Ügyek Bizottságában. Az már tudható, hogy a Fidesz–KDNP február 21-én és 22-én tart kihelyezett frakcióülést, amely után sajtótájékoztató keretében ismertetik a nyilvánossággal a legfontosabb döntéseket.

(Borítókép: Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője felszólal az uniós parlament strasbourgi plenáris ülésén 2024. január 17-én. Fotó: Ronald Wittek / EPA / MTI)

Rovatok