Index Vakbarát Hírportál

Kijött egy előrejelzés: ennyi mandátumra számíthatnak a pártok az EP-választáson

2024. április 17., szerda 12:27

A brüsszeli Euractiv hírportál kedden publikálta a Europe Elects nevű választási előrejelzésük legfrissebb adatait, amelyekből kiderült, hogy hány EP-mandátumra számíthatnak a magyarországi pártok. Magyar Péter új formációjáról először közöltek adatot.

Az Euractiv azt írta: „Orbán Viktor miniszterelnök legfőbb kihívója, Magyar Péter az előrejelzések szerint három mandátumot szerezhet a közelgő európai parlamenti választásokon, de nem gyengíti meg a zavartalanul működő Fideszt”. A hírportál ezt azzal indokolta, hogy

Magyar Péter pártja nem a kormánypártokat, hanem az ellenzéki pártokat fogja megfosztani mandátumaiktól.

Az Euractiv vélhetően azért is írja azt, hogy Magyar Péterék nem a kormánypártoktól veszik el a mandátumokat, mert a kormánypártok támogatottsága a kegyelmi ügyi botrány miatt amúgy is csökkent, vagyis ezt a két mandátumot jó eséllyel Magyar Péter színrelépése nélkül is elveszíthették volna.

A brüsszeli portál utalt arra is, hogy Magyar Péter nemrég bejegyezte formációját, a Tisza Pártot, amely mind az önkormányzati, mind az EP-választáson megméretteti magát. Hozzátették:

a várakozások szerint a Tisza párt az Európai Néppárt (EPP) frakciójába ülhet majd be, 

ahonnan 2021-ben a Fidesznek távoznia kellett.

Ez lehet a papírforma 

Az Euractiv közzétette az előrejelzésük konkrét számait is. Ennek tükrében: 

Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy az előző választáshoz képest a két kormánypárt mandátumainak száma 2-vel csökkenne. A Demokratikus Koalíció szintén veszítene egy mandátumot, és ugyanez igaz a Momentumra is.

Az MSZP és a Jobbik (amelyek 5 éve egy-egy mandátumot szereztek) már egyáltalán nem is kerülnének be a parlamentbe. Helyettük új szereplőként jöhetne viszont a Tisza Párt, a Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk.

A brüsszeli portál azt is hozzátette, hogy az előrejelzésük szerint (amely egyébként a nemzetenként készült hivatalos közvélemény-kutatásokon alapul, és egy összetett metodológia segítségével kalkulálják ki az eredményt) az európai pártcsaládokat tekintve az S&D várható mandátumainak száma néggyel, az ID-é 2-vel, az ECR-é 1-gyel nőtt, míg a Renew Europe várható mandátumainak száma hárommal, a baloldali GUE/NGL-é pedig 7-tel csökkent. 

Rovatok