Index Vakbarát Hírportál

Újabb pártok adták le az EP-listájukat, egy már bedobta a törölközőt

2024. május 3., péntek 10:14

Az LMP – Zöldek is leadta az európai parlamenti listáját. Az EP-választáson indulni szándékozó pártok május 3-án, pénteken 16 óráig gyűjthetik az ajánlásokat. Azoknak, akik a határidőt elmulasztják, bírságot kell fizetniük.

Az LMP – Zöldek is leadta csütörtökön az európai parlamenti listáját – olvasható a Nemzeti Választási Iroda honlapján. A lista első helyén Ungár Péter, az LMP társelnöke szerepel. 

Az NVI oldalán csütörtökön jelent meg, hogy szintén leadta a listáját a Demokratikus Koalíció (DK), az MSZP és a Párbeszéd – Zöldek közös szövetsége, amelynek élén Dobrev Klára, a DK EP-képviselője szerepel.

Ahogy az Index beszámolt róla, a Nemzeti Választási Iroda honlapján egy ideig csak a Fidesz–KDNP listája szerepelt. Erről az NVI az Index megkeresésére közölte, hogy  április 22-éig egyedül a Fidesz–KDNP adta le ajánlásait, és jelentette be az EP-listáját.

Április 30-án négy újabb párt adta le az európai parlamenti listáját, köztük a Mi Hazánk, a Tisza Párt, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) és a Megoldás Mozgalom. 

Az európai parlamenti, önkormányzati és nemzetiségi választáson induló jelöltek és jelölőszervezetek csak a választási irodák által kiadott íveken gyűjthetik az induláshoz szükséges ajánlásokat. Az íveken szerepel az ív sorszáma, a választási irodák ez alapján tartják nyilván, ki mennyi ívet vett át.

Az Index információi szerint a Momentum körülbelül 25 ezer ajánlást, míg a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Néppárt 22 ezer ajánlást szándékozik leadni a péntek délutáni határidő lejártáig. Az Index megkeresésére Szanyi Tibor, az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (Iszomm) elnöke elmondta, hogy a párt végül fel sem vette az ajánlóíveket, mert becsléseik szerint nagyjából 50 millió forintra lett volna szükség a kellő számú aláírás összegyűjtéséhez, ám elmondása szerint ekkora forrással nem rendelkeznek.

Pénteken lejár az EP-listák bejelentésének határideje

Az EP-választáson indulni szándékozó pártok május 3-án, pénteken 16 óráig gyűjthetik az ajánlásokat. Az önkormányzati és nemzetiségi választáson indulni szándékozó jelölteknek május 6-án 16 óráig kell bejelenteni indulási szándékukat a helyi választási bizottságnál.

Azoknak, akik ezeket a határidőket elmulasztják, ívenként ezer forint bírságot kell fizetniük. A választási bizottságok a bírságot hivatalból szabják ki, legkésőbb az ívek visszaszolgáltatási határidejétől számított nyolc napon belül.

A választási bizottságoknak egységesen minden egyes hiányzó aláírásgyűjtő ív után ezerforintos bírságot kell kiszabniuk, akár elveszítették, akár ellopták, vagy csak az előírt határidő után vitték vissza azokat.

A 2019-es EP-választáson több mint kétmillió forint bírságot szabott ki a Nemzeti Választási Bizottság a vissza nem vitt ajánlóívek miatt. A jogerős határozat ellenére be nem fizetett bírságokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hajtja be.

Magyarországon április 20-án hivatalosan is elindult a kampányidőszak, a nyitó hétvégén készült kampányriportunkat itt olvashatja.

Rovatok