Index Vakbarát Hírportál

Újabb EP-mandátumbecslés: elveszítheti többségét a Fidesz

2024. május 29., szerda 13:43

Tovább csökkent a szélsőjobboldali pártok támogatottsága Európában, a Fidesz az előrejelzés szerint újabb képviselőhelyet veszített. Az EU-szkeptikus erők kizárták soraikból a német AfD-t, amelynek képviselői várhatóan a függetlenek közé ülnek majd a következő Európai Parlamentben.

Június 6. és 9. között a 27 uniós tagállam több mint 400 millió választópolgára járul az urnákhoz, hogy megválassza az Európai Parlament 720 képviselőjét, amelynek összetétele a legfrissebb adatok szerint jelenleg a következőképpen áll:

A szélsőjobboldali, konzervatív és EU-kritikus pártokat tömörítő Európai Konzervatívok és Demokraták és az Identitás és Demokrácia képviselőcsoportjának támogatottsága az elmúlt hónapokban folyamatosan csökken – derül ki a Europe Electsből, az Euractiv hírportál előrejelzéséből.

Az ID május 23-án kirúgta a botrányokkal sújtott német szélsőjobboldali AfD-t, amelynek hatása már tükröződik a friss adatokban, így a frakció különösen sok szavazót veszített, a képviselőcsoport tagjai várhatóan a függetlenek közé ülnek majd. A néppárt, a szociáldemokraták és a liberálisok nagykoalíciójának 404 képviselővel döntő befolyása van, azonban az együttműködést felboríthatja a néppárti Ursula von der Leyen koalíciós ajánlata az Európai Konzervatívok és Demokraták csoportjához tartozó, olasz kormányfő által vezetett Olaszország Fivéreinek, ami gátat szabhat a szociáldemokraták együttműködésének.

Gyengült a Fidesz, elveszítették többségüket

A Europe Elects május végi adatai szerint a magyar kormánypárt támogatottsága az elmúlt három hónapban egy-egy képviselői hellyel csökkent.

A Fidesz így csak kilenc EP-képviselőben reménykedhet, valamint várhatóan megmaradhat egy KDNP-s mandátum.

Az Európai Parlamentben jelenleg 12 fideszes és 1 kereszténydemokrata képviselő foglal helyet.

A Tisza Párt hat mandátumot szerezhet, a friss felmérés szerint az uniós törvényhozásba a Demokratikus Koalíció három, a Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk egy-egy politikust küldhet. A kutatás szerint a kormánypárti EP-képviselők elveszítették többségüket, csak 9+1 mandátumot szerezhetnek meg a 21-ből, ami az egész ciklusban most először fordul elő.

Mindez azért jelentős fejlemény, mert a Europe Elects április közepi adataihoz képest a kormánypártok várható mandátumainak száma 1-gyel csökkent, miközben a Tisza Párt várható képviselőhelyeinek száma megduplázódott, 3-ról 6-ra nőtt. A Kétfarkú Kutyák is veszítettek egy helyet, a Momentum pedig jelen állás szerint nem kerül be.

Rovatok