Index Vakbarát Hírportál

A Tanács is rábólintott a romastratégiára

2011. május 20., péntek 14:45

Elfogadták a tagállamok szociális miniszterei az európai uniós romastratégiát, vagyis újabb lépést tettünk a június végére tervezett megállapodás felé, az uniós tagországok pedig az év végéig elkészítik saját, nemzeti romaintegrációs terveiket.

Elfogadták az uniós tagországok szociális miniszterei a nemzeti romastratégiák európai keretprogramját, amelynek alapelveit, cselekvési irányait és felügyeleti rendszerét április elején jelölte ki az Európai Bizottság, írja a bruxinfo.hu.

Mivel a szociálpolitika alapvetően tagállami hatáskörbe tartozik, az Európai Bizottság többször is hangsúlyozta, hogy a romastratégia nem több, mint keret. Az EU ugyanis csak a vezérelvek megfogalmazásával, az uniós források átstrukturálásával és egy uniós felügyeleti mechanizmus kiépítésével segítheti a tagállami stratégiák megvalósítását.

A Szociális Tanács ezalatt következtetéseket fogadott el a keretstratégiáról és felhívja az uniós tagállamokat, hogy az év végéig, egységes megközelítéssel, a szabályok alapján készítsék el nemzeti integrációs stratégiájukat.

Az EPSCO ülését elnöklő, a társadalmi integrációért felelős államtitkár, Balog Zoltán a Bruxinfonak szükségesnek nevezte a cigányok bevonását a velük kapcsolatos probléma megoldásába és kiemelte azt is, hogy a romák minden országban más jellegű problémát jelentenek, ezért tagországonként eltérő megközelítést kell alkalmazni.

Az uniós tagországoknak az év végéig elkészítendő nemzeti stratégiákban számszerű vállalásokat kell tenniük, és célként kell kitűzniük azt, hogy az összes roma gyermek fejezze be az általános iskolát; hogy növekedjen a romák foglalkoztatási szintje; hogy csökkenjen a szakadék a roma és a nem roma állampolgárok egészségi állapota között, ezáltal nőjön a romák átlagéletkora; és hogy javuljanak a cigányság lakhatási feltételei.

Mivel a legtöbb országnak már most is van roma integrációt célzó programja, Balog Zoltán szerint a cél inkább az, hogy ezeket az akcióterveket az EU2020 programban meghatározott irányokhoz igazítsák, és egymással összehasonlíthatóvá tegyék.

Az Európai Bizottság az Európai Roma Platform jövő április ülésén értékeli majd az év végéig beérkező nemzeti stratégiákat.

Rovatok