Index Vakbarát Hírportál

A héten mutatják be Brüsszelben a Szaharov-díj jelöltjeit

2011. október 3., hétfő 10:54

A szeptemberi második plenáris ülés befejezése után újból Brüsszelbe vándorolnak a képviselők és megkezdik az októberi bizottsági találkozókat.

Kedden a 2012-es uniós büdzséről szavaznak: a Költségvetési bizottság legfontosabb szavazását a jövő évi összegekről, illetve megszorításokról tartja. A Gazdasági és Pénzügyi bizottság tagjai utoljára beszélnek az eurozóna és az önálló hitelpiacok helyzetéről beszélnek az Európai Központi Bank távozó elnökével, Jean-Claude Trichet-vel.

Ugyanezen a napon az elektronikus szemétről vitázik a Környezetvédelmi bizottság. A tagok az egész unióban egyre növekvő elektronikus hulladékok, régi készülékek gyűjtése és újrafelhasználása érdekében vezetnének be új szabályokat, de beszélnek az egészségkárosító növényvédőszerek és az ezekre vonatkozó uniós szabályok modernizálásáról is a polgárok egészségének védelme érdekében.

A Polgári jogi bizottság a már korábban megkezdett, az otthon gyártható robbanószerekről folytatott vitáját zárja le a héten, kilátásba helyezve a jövőben alkalmazandó, szigorúbb törvényeket a lakosság számára is beszerezhető, kémiai anyagok vásárlásakor.

Szerdán a német kancellár, Angela Merkel találkozik Jerzy Buzekkel és a politikai pártok vezetőivel. Buzek egyébként Catherine Ashton uniós külügyi biztossal és Jimmy Carter volt amerikai elnökkel is egyeztet a héten az arab tavasz után először Tunéziában megtartott, két hét múlva kezdődő, első független választások nemzetközi megfigyelése alkalmából. A választásra az európai parlament képviselői is küldenek delegációt az országba.

Végül a Külügyi, a Fejlesztési és Emberi jogi bizottságok bemutatják a 2011-es Szaharov-díjra jelölteket, majd csütörtökön a Regionális fejlesztési bizottság kezd egyeztetésbe a 2013 utáni, regionális és strukturális politika uniós törvénycsomagjáról.

Rovatok