Index Vakbarát Hírportál

Űrszondákon és mosótablettákon Európai Parlament szeme

2011. október 17., hétfő 09:25

Az Európai Parlament hétfői munkáját a válság határozza meg: a Gazdasági- és Pénzügyi Bizottság közmeghallgatást tart az euroövezeti válság megoldásának lehetőségeiről. A meghallgatáson a tervek szerint Jürgen Stark, az Európai Központi Bank igazgatótanácsának szeptemberben lemondott vezető elemzője is felszólal.

Szerdán egy EP-delegáció utazik a tunéziai választásokra. Az akció az „arab tavasz”-nak nevezett közel-keleti demokratikus forradalmakat követő első választásokat figyelemmel kísérő, „Választási Megfigyelő Misszió” elnevezésű uniós kezdeményezés keretében zajlik le.

Csütörtökön választja ki a Külügyi- és Fejlesztési Bizottság a Szaharov-díj három jelöltjét. A szólásszabadság érdekében kifejtett munkáért adományozott rangos elismerés díjazottjáról az októberi plenáris ülésen fognak dönteni a frakciók vezetői. Szintén csütörtökön jelöli ki az EP – a Bizottsággal egyetértésben – az első két Galileo űrszonda fellövésének céldátumát. Az európai űrkutatás fontos eseményét a tervek szerint élőben közvetítik majd a Francia Guyana-beli Kourou támaszpontról.

A frakciók számára a hét az október 24-ével kezdődő strasbourgi plenáris ülésre való készülődés jegyében zajlik. Az EP képviselőcsoportjai ugyanis a jövő héten döntenek az EU 2012-es büdzséjéről, a gyermekpornográfia elleni jogszabályokról, a mosogatógépek foszfátalapú tablettáinak tiltásáról, illetve az Ausztráliával kötött adatcsere-szerződés megújításáról.

Ezen kívül csütörtökön és pénteken számos EP-képviselő vesz részt azon a konferencián, melyen tagállami képviselőkkel, a lengyel uniós elnökség szakembereivel, illetve a Bizottság delegáltjaival közösen az EU hosszú távú, 2014 és 2020 közötti költségvetési céljait vitatják meg.

Rovatok