Index Vakbarát Hírportál

Maffiózókról és antibiotikumokról döntött a héten az EP

2011. október 30., vasárnap 15:42

A jövő évi uniós költségvetés és a válságkezelő uniós csúcs volt a vezető téma az EP október 24–27-i strasbourgi plenáris ülésén. Az Európai Parlament uniós költségvetésről kialakított álláspontja szerint a 2012-es büdzsének a gazdasági növekedést, a foglalkoztatást és az innovációt kell szolgálnia. A költségvetési számokkal kapcsolatban az EP leszögezte azt is, hogy elutasítja azokat a terveket, melyek reálértéken nem növelnék az uniós költségvetést. A végső számokról november elején kezdődnek a tárgyalások.

A képviselők szinte egyöntetűen üdvözölték a péntek hajnalban véget ért uniós csúcs eredményeit, melynek során sikerült elérni a görög államadósság felének az elengedését, a Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) keretének 1000 milliárd euróra történő bővítését és a bankok feltőkésítését. De többen figyelmeztettek arra is, hogy még sok feladat vár Európára a válságból való kilábaláshoz.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az EP drákói rendelkezéseket szavazott meg a gyermekpornó és a gyermekek szexuális bántalmazásának visszaszorítása érdekében. A Parlament által csütörtökön megszavazott szabályok szigorúbb minimális büntetési tételeket határoznak meg, és a tagállamoknak előírják, hogy el kell távolítaniuk majd a terültükről működtetett, gyermekpornográfiát tartalmazó honlapokat.

Szintén tudósítottunk arról a nagy többséggel elfogadott ajánlásról, melyet Kósa Ádám néppárti képviselő jelentése fogalmazott meg a fogyatékkal élők helyzetének javítása érdekében. Az ajánlás sürgeti a fogyatékkal élők munkaerőpiaci integrációját, melynek révén a pozitív társadalmi hatások mellett a gazdasági előnyök sem maradnának el.

Az Európai Parlament elfogadta a román Traian Ungureanu által készített jelentésben megfogalmazott ajánlást is, mely szerint az uniós tagállamoknak 2011 végéig fel kellene oldaniuk a Bulgáriával és Romániával szembeni munkaerő-piaci korlátozásaikat. Ehhez kapcsolódik az a döntés is, melynek értelmében az EP garantálná azon menedékkérők munkavállalási, oktatási és egészségügyi jogait is, akik nem számítanak menekültnek, de az életüket veszélyeztetné, ha visszaküldenék őket hazájukba.

Az EP a héten foglalkozott a szervezett bűnözés kérdéseivel is, és elfogadott egy állásfoglalást, mely szerint határozottabban kell fellépni a maffiaszervezetekkel szemben, és meg kell akadályozni, hogy a bűnszervezetekhez kapcsolódó társaságok részt vegyenek a közbeszerzéseken. A hét sűrű programjába egészségügyi kérdések is belefértek, az Európai Parlament szigorúbb ellenőrzést követel az antibiotikumok használatában, mivel felmérések szerint az egyre ellenállóbbá váló, legyőzhetetlen baktériumok évente 25 ezer ember életét követelik és másfél milliárd eurós pluszkiadást okoznak.

Az EP csütörtökön állásfoglalásban ítélte el Julija Timosenko korábbi ukrán miniszterelnök elítélését, amelyet a képviselők az emberi jogok megsértésének és a bírói hatalommal való visszaélésnek tekintenek. Ünnepélyesebb aktusra is sor került a külpolitikában: az EP frakcióvezetőinek döntése alapján a szabadságért és az emberi jogokért vívott küzdelmük elismeréseként idén az Arab Tavasz öt kiemelkedő személyisége kapta a meg a Szaharov‑díjat.

A következő strasbourgi plenáris ülésre november 14. és 17. között kerül sor.

Rovatok