Index Vakbarát Hírportál

Egy mártírt is kitüntetett az EP

2011. december 16., péntek 06:11

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az EP az „arab tavasz” öt kiemelkedő személyiségének ítélte oda a 2011-es Szaharov-díjat. Az öt különböző országból érkező díjazott a kitüntetést Strasbourgban, az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén vehette át. Az Andrej Szaharov szovjet-orosz fizikusról és ellenzéki gondolkodóról elnevezett díjat az Európai Parlament 1988 óta minden évben olyan személyeknek vagy szervezeteknek ítéli oda, akik kiállnak a demokráciáért és az emberi jogokért. A kitüntetés mellé 50 000 eurós pénzdíj is jár.

„Az arab tavasz öt aktivistájának kitüntetésével az Európai Parlament elismeri mindazok törekvését, akik az emberi méltóságért, az alapvető szabadságjogokért és a politikai változásokért küzdenek az arab világban” – méltatta Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke az öt különböző országból származó aktivistát, akik közül csak ketten, a fiatal egyiptomi blogger, Aszma Mahfuz és a leghosszabb ideig bebörtönzött líbiai fogoly, Ahmed el-Szenussz jelent meg személyesen az ünnepségen. Mohamed Buazizi, az öngyilkosságával a tunéziai forradalmat kirobbantó fiatal zöldséges már csak posztumusz elismerésben részesülhetett. Az év végén távozó elnök az Arab Tavasz eredményeit sorolva kiemelte azt is, hogy a térségben elnyomott nők milyen jelentős szerepet játszottak a megmozdulásokban. A díjazottak között egy nő van, Razan Zaituneh, a jelenleg hazájában bujkálni kényszerülő szír jogász és blogger.

Jerzy Buzek beszéde végén figyelmeztette Európát, hogy „a történelmi jelentőségű események emlékeztetnek saját felelősségünkre is: támogatnunk kell a fiatal, ébredő civil társadalmakat”. A díjazottak köszönetüket fejezték ki a Szaharov-díjért, amely szerintük annak a támogatásnak a szimbóluma, amelyet Európa az arab tavasz felkelői számára eddig nyújtott. A Szaharov-díjasok azonban megjegyezték, hogy országaikban a demokratikus újjáépítés során az emberi jogok még mindig nem érvényesülnek hiánytalanul.

Rovatok