Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Parlament és a Bizottság közösen vizsgál minket

2012. január 10., kedd 19:56

Viviane Reding alapjogi biztos irodájától kért tájékoztatást a magyarországi helyzetről az Európai Parlament állampolgári jogokkal, valamint bel- és igazságüggyel foglalkozó bizottsága (LIBE). Az Európai Bizottság egyik magasrangú beosztottját – akinek kilétéről eddig egymásnak ellentmondó információk láttak napvilágot – csütörtökön délután hallgatja meg az EP szakbizottsága.

A LIBE alelnöki pozícióját betöltő Göncz Kinga az Indexnek elárulta, hogy az ülésen konkrétan a Viviane Reding által Navracsics Tibornak küldött levelében megfogalmazott aggályokról lesz szó, melyben az adatvédelmi biztos mandátumának ciklus közben való felfüggesztését, a bírók kötelező nyugdíjazását és a bírói szervezet átalakítását kifogásolta. Göncz Kinga szerint ez a meghallgatás nem az esetleges Magyarország elleni uniós eljárás része.

A LIBE magyar tagja, a fideszes Gál Kinga ezzel szemben lapunknak azt mondta, hogy a bizottsági meghallgatáson Magyarországról csak általánosságban lesz szó, nincsenek konkrét témák kijelölve. A néppárti frakció tagja azt is közölte, hogy egy ilyen meghallgatás nem számít rendkívüli eseménynek, hiszen „nem először szerepel tagország a LIBE napirendjén, Magyarország esetében is tapasztaltunk már ilyet, elég a média törvény vitájára gondolni”. Kérdésünkre, hogy a Néppárt pénteki nyilatkozatának fényében – ami szerint „az Európai Néppárt támogatni fogja a Bizottság ajánlásait, amelyek biztosítják, hogy Magyarország teljesen mértékben megfeleljen az európai uniós jognak” – nem lát-e arra lehetőséget, hogy a magyar kormány álláspontja az EP-ben is elszigetelődik, a képviselő határozott nemmel válaszolt. Gál Kinga szerint a Fidesz annál is inkább egyetért a Néppárt álláspontjával, mivel „a kormány eddig is komolyan vette és megfontolta az EB ajánlásait”, és reményét fejezte ki, hogy a vizsgálat megállítja „a politikai hisztériát és a megalapozatlan vádaskodások sokaságát”.

Rovatok