Index Vakbarát Hírportál

Surján László lett az Európai Parlament egyik alelnöke

2012. január 18., szerda 12:50

Miután kedden az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén Martin Schulz személyében új elnököt választott, szerdán új alelnökeiről is szavazott. A délelőtti voksoláson a 14 alelnök közé beválasztották a magyar néppárti Surján Lászlót is – írja az Európai Néppárt magyar képviselőcsoportjának közleménye. Az Európai Parlament házszabálya szerint az ötéves törvényhozási ciklus felénél kell újraválasztani az intézmény vezetőit és tisztségviselőit. Az EP néppárti frakciója ennek szellemében még decemberi tisztújító ülésén döntött az általa jelölt alelnökökről.

Az új alelnök a szavazást követően kifejtette, hogy a képviselők bizalma nemcsak neki, hanem Magyarországnak is szól. Surján azt is elmondta, hogy tapasztalatai szerint az európaiak egyre kevésbé bíznak az Európai Unióban, aminek elsődleges oka, hogy az Unió "sok mindenben eltért attól az úttól, amelyet az alapítók kijelöltek". Ez a bizalomvesztés Surján szerint a magyarokra is vonatkozik. A néppárti képviselő ezért alelnöki munkáját "az alapítók szellemében" kívánja végezni, mellyel reményei szerint képes lesz hozzájárulni az Unió tekintélyének növekedéséhez.

Surján László 2004 óta európai parlamenti képviselő, 2007 óta a Költségvetési Bizottság néppárti koordinátora. Az Európai Parlamentben ő a harmadik magyar alelnök. Az első Schmitt Pál volt, őt köztársasági elnökké választását követően Tőkés László váltotta. Tőkés azonban a közelmúltban - erdélyi elfoglaltságaira tekintettel - bejelentette, hogy nem kívánja újra jelöltetni magát a tisztségre.

Rovatok