Index Vakbarát Hírportál

Az olasz elnökség aggódik Ukrajna miatt

2014. július 23., szerda 09:19

A gazdasági kérdések állnak a július elején kezdődött olasz EU-elnökség középpontjában, emellett a külpolitikai ügyekre és az alapvető jogok védelmére kíván nagy hangsúlyt helyezni Róma – nyilatkozott Maria Assunta Accili budapesti olasz nagykövet az MTI-nek.

A diplomata kiemelte azt is, hogy a gazdasági kérdéseknek jelentős a szerepük országa elnökségi programjában. Jelenleg 26 millió munkanélküli van Európában, ez azonnali cselekvést igényel, ezért Olaszország a gazdasági növekedés serkentését és a munkahelyteremtést sürgeti.

Accili: Oroszország fontos partner

Véleménye szerint az európai gazdaságot versenyképesebbé kell tenni. Ehhez pénzügyi stabilitásra és költségvetési fegyelemre van szükség nemcsak az eurózónában, hanem az azon kívüli tagállamokban is. Olaszország ezért az EU2020 versenyképességi stratégia felülvizsgálatát szorgalmazza – tette hozzá.

Az egységes uniós energiabiztonsági stratégia mellett is kiállt Maria Assunta Accili, kiemelve az energia-összeköttetések kiterjesztését, az energiakínálat és -kereslet diverzifikálását, az energiahatékonyság fokozását, a megújuló energiaforrások használatát, valamint a tagállamok szolidaritásának erősítését vészhelyzet esetére.

A külpolitikai ügyeket illetően a diplomata úgy vélekedett, hogy az EU-nak nagyobb szerepet kell vállalnia a nemzetközi kérdésekben. Aggodalmát fejezte ki az ukrajnai helyzet miatt, kijelentve: meg kell előzni az erőszak eszkalálódását az unió határainál. A tagállamok egységesebb fellépésére van szükség, ha az EU komoly támogatást akar nyújtani az ukrajnai helyzet rendezéséhez és a demokratizálódáshoz - jegyezte meg. Utalt ugyanakkor arra, hogy a globális kérdésekben az ukrajnai események ellenére Oroszország továbbra is fontos partner, ezért lényeges az EU és Oroszország párbeszédének fenntartása, miközben ügyelni kell a nemzetközi jog tiszteletben tartására.

A nagykövet azt is megemlítette, hogy Olaszországot különösen érzékenyen érinti az illegális bevándorlás ügye, ezért sürgette a tagállamok közötti szolidaritás erősítését és az EU külső határainak hatékonyabb védelmét. Az EU és Magyarország bevándorláspolitikájáról itt és itt írtunk bővebben.

Rovatok