Index Vakbarát Hírportál

Navracsics: Nem vagyok még hivatalos jelölt

2014. július 23., szerda 10:24

"Nem vagyok még hivatalos jelölt" - válaszolta Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter kedden Brüsszelben magyar újságíróknak az ő esetleges EU-biztosjelöltségét firtató kérdésre az MTI szerint.

Navrasics megerősítette, hogy "valóban szóba került", de leszögezte, hogy hivatalos jelölés még nem történt. "Személyes nagy szerencsémnek tartanám, ha rám esne a választás, mert ez nagyon nagy megtiszteltetés" - mondta.

Annak nyomán, hogy az Európai Parlament e hónap 15-én megszavazta Jean-Claude Junckert az Európai Bizottság új elnökének, megindult az új összetételű biztosi testület kialakítása. Az Európai Bizottságba mind a 28 tagország kormánya egy főt jelölhet.

Nem az övé az utolsó szó

Navracsics Tiborról hosszabb ideje beszélik Brüsszelben, hogy esélyes a jelölésre. Az viszont, hogy milyen tárcát kaphat majd a brüsszeli Bizottságban a leendő új magyar biztos, egyelőre nyitott kérdés, és mint Navracsics megjegyezte, tudomása szerint ez nem is kizárólag a magyar kormányon múlik.

Az MTI úgy tudja, keringenek olyan hírek, miszerint magyar részről felmerült a bővítési tárca ellátásának lehetősége. Navracsics Tibor erről azt mondta: származásából és eddigi pályájából adódóan szívesen látná el ezt a faladatkört.

Az Eurológus írt korábban arról, hogy nehéz dolga a magyar jelöltnek, bárki lesz az, miután Orbán Viktor Cameronnal szavazott az azóta nélkülük is bizottsági elnök lett Juncker ellen. Volt olyan forrás, aki szerint „ha Navracsics jön, akkor miszlikre szedik”, volt, aki óvatosabban fogalmazott. Részletes írásunkat itt olvashatják.

Itt pedig arról írtunk, hogy Cameronnak hazai pályán győzelmet hozhat a vereség Juncker-ügyben, Orbán Viktort viszont páriának nevezte a Reuters, miután minden más ellenző végül besorolt Juncker mögé.

Rovatok