Index Vakbarát Hírportál

Hogy lesz a jelöltekből EU-biztos?

2014. szeptember 23., kedd 14:54

Az uniós országok megnevezték biztosjelöltjeiket, akiknek most az Európai Parlament előtt kell bizonyítaniuk alkalmasságukat. Mielőtt az Európai Bizottság munkához láthatna, az EP illetékes szakbizottságai a biztosjelölteknek kijelölt portfóliók szerint minden jelöltet meghallgatnak. A meghallgatások szeptember 29-én kezdődnek, mutatjuk, pontosan mi hogy történik.

Az Európai Bizottság tagjai pofonegyszerű eljárással kerülnek pozícióba, ez foglalja össze az EP rövid ábrája:

Bár még nem tudni, hogy miként teljesítenek majd a Jean Claude-Juncker által vezetett Európai Bizottság tagjelöltjei, az eljárás menete viszont már jól bejáratott.

Hűséges szolga?

Navracsics Tibor a viszonylag súlytalan oktatási/uniós polgársági tárca élére kapott jelölést, többen felszólaltak személye ellen: „Mélységesen aggasztó”, hogy az Európai Bizottságban Navracsics Tibor lehet az uniós polgárságért is felelős biztos, írta az Európai Ifjúsági Fórum elnöke. Peter Matjašič szeptember 18-án az Euractiv.com oldalon megjelent cikkében felemlegette a magyar civil szervezetek elleni akciókat, és kijelenti: a magyar kormány nem tartja tiszteletben a médiaszabadságot, a civilek emberi jogait és szólásszabadságát.

Portrét közölt Navracsics Tiborról az egyik német országos közszolgálati rádió, a Deutschlandradio Kultur is. Az Orbán hűséges szolgája című anyagban Stephan Ozsváth, az ARD német országos közszolgálati műsorszóró társaság délkelet-európai tudósítója azt mondta, hogy Navracsics Tibort a jogállam leépítésének "szellemi atyjaként" és "pártkatonaként" tartják számon, "Orbán Viktor miniszterelnök hűséges szolgája", és a "keze nyomát" viseli a bírák politikailag motivált kényszernyugdíjazása és az is, hogy az igazságszolgáltatás "kvázi a politika ellenőrzése alá került", részletek cikkünkben.

Október elsején lehet Navracsics Tibor meghallgatása az Európai Parlament kulturális bizottsága előtt - derült ki az uniós biztosjelöltek EP-meghallgatásának előzetes, EP-illetékesek által egyelőre hangsúlyozottan nem véglegesnek mondott parlamenti menetrend-tervezetéből. A jelenlegi magyar külgazdasági és külügyminiszternek az EP-szakbizottsági meghallgatását október elsejére, a 18 és 21 óra közötti idősávba ütemezték be. A biztosjelölti meghallgatások szeptember 29-én kezdődnek és október 7-én zárulnak. Minden meghallgatás három órán át tart majd.

Rovatok