Index Vakbarát Hírportál

A vallási kisebbségek üldöztetése volt a téma az EP-ben

2014. december 12., péntek 08:07

Kétnapos konferenciát, vallások közötti párbeszédet szervezett az Európai Parlament brüsszeli épületében szerdán és csütörtökön az Európai Néppárt képviselőcsoportja, írja az MTI.

A tizenhetedszer megrendezett konferenciát Manfred Weber, a frakció elnöke nyitotta meg, az idei rendezvényt pedig azoknak a vallási közösségeknek szentelték, amelyeket fegyveres konfliktusokban üldöztetés fenyeget, a többi között Libanonban, Egyiptomban, Nigériában, Pakisztánban, Irakban és Szíriában.

Az uniós válaszadás lehetőségeit taglaló eszmecserén elnöklő KDNP-s Hölvényi György rámutatott, hogy a Közel-Keleten százezrek, milliók vannak életveszélyben amiatt, mert egyes vallási vagy nemzeti kisebbségekhez tartoznak. Kitért arra is, hogy fel kell hívni a politikusok és az uniós intézmények figyelmét arra is, hogy a tél beköszöntével heteken belül százával fagyhatnak meg az otthontalanná vált emberek a térségben.

A politikus komoly biztonságpolitikai kérdésnek nevezte az Európából útra kelő, a szélsőséges iszlamisták sorai közé álló, majd visszatérő fiatalok, az úgynevezett külföldi harcosok jelentette fenyegetést. Az Európába hazatérő dzsihadistákról itt írtunk bővebben.

Rovatok