Index Vakbarát Hírportál

Így védené Brüsszel a menekült nőket

2016. március 2., szerda 10:56

Az UNHCR adatai alapján 2016 kezdete óta a nők és gyerekek teszik ki a Görögországba érkezett, EU-s menedékkérők 55 százalékát. A múlt év folyamán tovább nőtt az Európában menekültstátuszt kérvényezők száma. A hazájukat háború miatt elhagyó és más régiókban védelmet keresők növekvő hányada nő és gyerek – ezért állt neki az Európai Parlamentben a Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság, hogy jelentést készítsen nőjogi szempontból a menekültválságról.

Szükség van a nemi szempontok figyelembe vételére a menekültpolitika minden aspektusában, tervezéstől egészen a kivitelezés és értékelés szakaszáig, mondta ki saját kezdeményezésű jelentését elfogadva a bizottság január 28-án (az EP a március 8-i plenáris ülésen szavaz a jelentésről, magyar képviselőket megkérdeztünk az apropóján a menekült nők jogairól).

A brit szocialista képviselő, Mary Honeyball, a jelentéstervezet előadója szerint a jelentés célja, hogy felhívja a figyelmet a menekült nők különösen kiszolgáltatott helyzetére az Európai Unióban és sürgeti a tagállamokat, hogy átfogó, az egész Unióra kiterjedő nemi szempontú útmutatásokat fogadjanak el a migráns és menekültpolitika kapcsán.

„A fogadóközpontokba való megérkezéskor ezek a már kiszolgáltatott nők, akik lehet, hogy szexuális erőszak, emberkereskedelem vagy más erőszakos bűncselekmény áldozatai, további akadályokkal szembesülnek, amelyek csak tovább rontják a már amúgy is kiszolgáltatott helyzetüket” – mondta Honeyball.

A jelentéstervezet elemei

1. A menedékkérés nemi vonatkozásai a származási országban

A tervezet kiemeli, hogy a nemi alapú erőszak és diszkrimináció, többek között

mind az üldöztetés formái és az EU-n belüli menedék kérvényezésének alapos indokai és ezt az új útmutatóknak is tükrözniük kell.

2. Nemi alapú erőszak és diszkrimináció az utazás közben

A menekült nők és lányok biztonságának növelésének érdekében a konfliktusok és üldöztetés elől menekülők számára biztonságos és legális útvonalakat kell biztosítani az EU-ba és a nemi szempontokat is figyelembe kell venni.

3. Nemi szempontok a menedékkérési eljárásokban, a befogadó országban

A tervezet szükségesnek tartja a nemek közti különbségeket figyelembe vevő elbírálási folyamatokat, különösen:

A javaslatok bővebb listája megtalálható a jelentésben.

4. Fogva tartás

A Parlament hangsúlyozza, hogy:

5. Befogadás és integrálás

A Parlament felszólítja a tagállamokat a menekült és menedékkérő nők munkaerőpiaci részvételét lehetővé tevő különleges intézkedések kifejlesztésére és végrehajtására, ide értve a

Rovatok