Index Vakbarát Hírportál

Nem csak a felcsúti kisvasútra kíváncsiak az EP ellenőrei

2017. szeptember 18., hétfő 08:54

Hétfőn délben érkezik Budapestre az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának küldöttsége. A tényfeltáró út programjának előkészítése olyan mértékű ellenállásba ütközött a kormány részéről, amilyet hasonló utaknál eddig még nem tapasztaltak az Európai Parlamentben.

A kormány igyekezett pártpolitikailag motiváltnak beállítani az utat, leginkább amiatt, hogy a programban szerepel a felcsúti kisvasút megtekintése. Az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának elnöke, Ingeborg Grässle többször hangsúlyozta, az út a 2011-es korábbi ellenőrző út folytatása, amelynek legfontosabb célja az egykori szocialista-szabad demokrata városvezetésnek és kormánynak kellemetlen 4-es metró ellenőrzése. A diplomáciai nyomásgyakorlástól a nyilvános üzengetésig volt minden az ügyben, erről részletesebben itt írtunk korábban.

Úgy tűnik, a néppárti, vagyis a Fidesz pártcsaládjába tartozó bizottsági elnök nagyon nem örül az út körül kialakult felhajtásnak, az uniós intézményektől ugyanis a kirobbant botrány óta semmilyen kérdésünkre nem kaptunk választ az ügyről. Ezzel igyekeznek elkerülni az újabb nyilatkozatváltást a kormánnyal, amelynek EU-ellenes kommunikációs kampányába jól beleillhet az ügy felfújása, de kezdetben a Miniszterelnökség se nyilvánosan akadt ki. Csak utólag derült ki, hogy Lázár János az ügy kipattanásakor már hetek óta levelezett a bizottsági elnökkel.

Azt ugyanakkor sikerült kiderítenünk, hogy Polt Péter legfőbb ügyész végül válaszolt a bizottságnak a tervezett találkozójukról. A felcsúti kisvasút illetékesei továbbra sem reagáltak a megkeresésekre, ennek ellenére a projekt megtekintése továbbra is szerepel a küldöttség programjában.

Na jó, de mégis mit keresnek itt?

Az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottsága azt csinálja, amit a neve is mutat: figyel rá, hogy nem

megy-e el pénz az uniós kasszából. Terepszemlét viszont csak évente háromszor szokott tartani, és nem is igazán az a dolga, hogy egyesével ellenőrizgessen. A testület ugyan javasolhat intézkedéseket az ilyen esetek megelőzésére és büntetésére, de valójában egyedi esetekben nem sokat tehet. Az Európai Parlamentnek kell megszavaznia a többéves és az éves EU-s költségvetést, és ebben fontos szerepe van az EP költségvetési bizottságának, ezt leszámítva viszont nem sok valódi hatalma van.

Az EU-nak van egy külön intézménye, az Európai Számvevőszék arra, hogy a szabálytalan vagy pazarló pénzköltéssel foglalkozzon. Innen is érkeznek ketten Budapestre az EP-küldöttséggel. Külön a csalásokkal is foglalkozik egy uniós szerv, az OLAF. Pénzvisszavonásról, büntetésről viszont az EU kvázi-kormánya, az Európai Bizottság dönthet.

A  projektek egy részét azért nézik meg, mert azoknál felmerült valamilyen probléma, de egyáltalán nem csak ilyeneket látogatnak meg, és ha igen, az se mindenhol a mostani kormány sara. Ennek ellenére a kormányból és a Fideszből politikai elfogultsággal vádolják a küldöttséget, holott a bizottság vezetője ugyanahhoz az uniós politikai családhoz tartozik, mint ők. Az se utal kampányolási szándékra, hogy csendben készítették elő a látogatást, a hírverést a bizottságon kívüli Ujhelyi István szocialista képviselő indította be (a 4-es metró miatt méretes öngólt is rúgva az MSZP-nek).

Hova látogatnak el, kikkel találkoznak?

Rovatok