Index Vakbarát Hírportál

Visszatérne a brexit arca

2018. július 11., szerda 19:25

Nigel Farage, akit sokan a brexit atyjaként aposztrofálnak, hétfőn este az angol LBC rádión futó betelefonálós műsorában jelentette be, hogy ha nem változtat a brit kormány a múlt pénteken bemutatott brexit tervezeten, 2019 márciusában indul a jobboldali populista UKIP elnöki tisztségéért. Farage már kétszer is volt korábban az Egyesült Királyság jelenlegi negyedik legerősebb pártjának elnöke, ám mindkétszer lemondott.

Farage részt vett a UKIP megalapításában 1993-ban, és kétszer is a párt elnökévé választották. A párt a képviselőházi választásokon hagyományosan rosszul szerepel (a 2017-es választáson 1,8%-ot és nulla képviselői helyet szereztek), ám ironikus módon ők nyerték a legutóbbi európai parlamenti választást 2014-ben az Egyesült Királyságban.

A párt közvetlenül a brexit népszavazás előtt élte fénykorát. 20%-os támogatottsággal az ország harmadik legerősebb pártja lett. Bár a brexit kampányban Farage vezető szerepet vállalt, mindössze 10 nappal a szavazás után lemondott, és a párt támogatottsága megzuhant.

Az Európai Parlamentben megosztó beszédeivel hívta fel magára a figyelmet, ám törvényjavaslaton még soha sem dolgozott, írásbeli véleményt nem adott le, a szavazásoknak pedig kevesebb mint a felén vett részt. Az Európai Parlament képviselőjeként 37 millió forintnyi fizetést vesz fel és ezen kívül legalább ennyit TV és rádió szereplései után, írja a Guardian. Ezen kívül évente nagyjából 26 millió forintnyi nyugdíjat kap majd az Európai Parlamenttől, ha nyugdíjba vonul. Erre az összegre valószínűleg akkor is jogosult lesz, ha az Egyesült Királyság végleg kilép az EU-ból. Erről a pénzösszegről annak ellenére sem mond le, hogy egész életében az EU ellen harcolt. 

A UKIP következő elnökválasztása pont akkor lesz amikor az Egyesült Királyság előzetes tervek alapján kilép az Európai Unióból. Ha azonban ez nem történik meg, Farage valószínűleg indul a párt elnöki tisztségéért, aminek megszerzésére komoly esélyei vannak. A párt támogatottságát jelenleg 3% körül mérik.

Rovatok