Index Vakbarát Hírportál

Nyakunkon a bázisdemokrácia!

2013. december 23., hétfő 14:04

Sikerrel zárult a Right2Water elnevezésű európai polgári kezdeményezés, ami azért indult, hogy az Európai Bizottság jogszabályban ismerje el: mivel az ivóvízhez való hozzáférés alapvető jog, a víz nem lehet árucikk – írja az MTI brüsszeli tudósítója.

A Right2Water az ügy érdekében az úgynevezett „ uniós kezdeményezés” eszközével élt. Ez az eszköz 2012. áprilisa óta elérhető az EU lakói számára, és azt jelenti, hogy ha legkevesebb hét országból sikerül egymillió aláírást összegyűjteni egy uniós szinten tárgyalható ügy mellett, akkor azt a Bizottságnak mindenképpen meg kell tárgyalnia. Ezzel a polgárok viszonylag egyszerű módon – az online petíciók világában élünk ugye – tudják az „alulról jövő” kezdeményezéseket a politikai napirendbe katapultálni.

A vízhez való alapvető jog ügye úgy kapott 1 659 543 támogató szignót, hogy például Magyarországon szinte egyáltalán nem is lehetett róla hallani. A tagállami hitelesítő fázist követően a Bizottság elismerte a kezdeményezés érvényességét, úgyhogy most nála pattog a labda – mi mindenesetre őszintén kíváncsiak vagyunk, hogyan vergődhet át egy ilyen alapvető jogokat érintő kezdeményezés a uniós döntéshozatal dzsungelén.

Rovatok