Index Vakbarát Hírportál

Külföldön szavaznál? Így csináld!

2014.02.11. 07:35

Az új választási szabályozás rendesen megbonyolította azoknak a külföldön élő és szavazni vágyó magyar állampolgároknak az életét, akik nem számolták fel magyarországi állandó, vagy ideiglenes lakhelyüket. Ha külföldön tanulsz vagy dolgozol, akkor valószínűleg ebbe a kategóriába tartozol.

De mi van, ha mégsem?

Furcsa módon a választójog gyakorlása szempontjából azok vannak a legkönnyebb helyzetben, akiknek egyáltalán nincs lakcíme Magyarországon. Ide tartozol, például ha a szomszédos országokban élsz, magyar állampolgárságot szereztél, és nincs magyarországi lakcímed. Vagy akkor is, ha elköltöztél Magyarországról, és távozásod a „visszatérés szándéka nélkül” be is jelentetted az okmányirodában, valamint leadtad a lakcímkártyádat. Ha így tettél, akkor levélben szavazhatsz, és ehhez itt kell regisztrálod .

És ha mégis?

A legtöbben azonban nem így tettek. Az a nagyjából félmillió magyar, aki az utóbbi években tanulás, munkavállalás vagy valami más okból hosszabb-rövidebb időre elhagyta az országot, nagyrészt nem számolta fel magyarországi lakcímét. Ha külföldön élsz, de van magyarországi lakcímed, akkor két lehetőséged van: vagy hazajössz és a lakóhelyed szerinti választókörzetben szavazol, úgy mintha itthon élnél, vagy a tartózkodási helyed szerinti külképviseleten.

Ha úgy döntöttél, hogy hazajössz, és Magyarországon szavazol, akkor nincs különösebb teendőd. Arra figyelj, hogy a következő hetekben megérkezzen a hazai címedre a választási névjegyzékbe vételről szóló tájékoztató. Ha ez nem érkezett meg, akkor a helyi választási irodánál kell reklamálni, mert lehet, hogy kimaradtál az automatikusan összeállított névjegyzékből, és enélkül szavazni sem tudsz majd áprilisban.

Regisztráció

Külföldön a tartózkodási országod magyar külképviseletén szavazhatsz. Ehhez regisztrálnod kell a külképviseleti névjegyzékbe, legkésőbb március 29-ig. A regisztráció intézhető személyesen a magyarországi helyi választási irodában, postai úton ugyanitt, és online. Neked, aki külföldön élsz, igazán a harmadik megoldás kényelmes. Ezt kell csinálnod:

Kattints ide! Vagy ha szeretsz átláthatatlanul szerkesztett honlapokon keresgélni, akkor menj a valasztas.hu-ra ,és keresd meg az „Átjelentkezéssel történő szavazás, külképviseleti névjegyzékbe vétel, mozgóurna igénylés kérelmek on-line kitöltéséhez kattintson ide!” hivatkozást, majd válaszd a „Külképviseleti névjegyzékbe vételhez kapcsolódó kérelem” gombot.

Ha van Ügyfélkapu hozzáférésed, lépj be! Ha nincs, enélkül is tudsz regisztrálni, de Ügyfélkapuval kisebb az esélye annak, hogy hibásan adod meg az adataidat. A rendszer a következő adatokat fogja kérni tőled: név, születési név, születési dátum és hely (Budapest esetében a kerület is!), személyi szám, anyja neve. Az eddigi tapasztalatok szerint a problémák akkor kezdődnek, ha valaki véletlenül elgépeli vagy hiányosan adja meg a kért adatokat. Például elfelejti beírni az anya hivatalos nyilvántartásban szereplő, de soha nem használt második utónevét. Vagy elfelejti beikszelni a doktori cím meglétére vonatkozó négyzetet. Ha eltérés van a választási nyilvántartásban szereplő adatok és az általad megadott adatok között, akkor el fogják utasítani a regisztrációdat. Hogy miért, ha egyszer megadtad a személyi számodat, és teljesen egyértelműen azonosítható vagy, azt egyelőre nem sikerült kiderítenünk.

Ha mindent jól csináltál, néhány napon belül kapsz egy emailt/levelet/faxot egy határozattal arról, hogy felvettek a külképviseleti névjegyzékbe. Innentől kezdve csak itt szavazhatsz. Ha meggondolod magad, akkor töröltetned kell magad a névjegyzékből. Ehhez kattints ide!

Ha valamiért elutasították a kérelmedet, akkor a döntés ellen fellebbezhetsz az otthoni lakcímed szerint illetékes helyi választási irodánál, a döntés meghozatalától számított három napon belül. A helyi választási irodák elérhetőségei itt vannak. Viszont online fellebbezni nem lehet, és ez nagyjából értelmetlenné is teszi a fellebbezés lehetőségét annak, aki külföldön él.

Viszont nincs akadálya annak, hogy új kérelmet nyújts be az online rendszeren keresztül. Ha az elutasító határozatból kiderült, hogy mit hiányolnak, akkor második nekifutásra már sikerülni fog a regisztráció.

Ha leküzdötted a regisztrációval járó nehézségeket, akkor itt megtalálod azon magyar külképviseletek címét , ahol szavazhatsz majd.

WTF?!?

Végül joggal merül fel benned a kérdés, hogy miért kell egy ilyen baromi hosszú és bonyolult cikket elolvasnod ahhoz, hogy a legalapvetőbb demokratikus jogoddal élni tudj. Erre valószínűleg csak azok a képviselők tudják a választ, akik a jelenlegi választási szabályokat elfogadták. Itt tudsz nekik levelet küldeni, vagy menj a TASZ témával foglalkozó Facebook-oldalára, és írd le az eseted!



Rovatok