Index Vakbarát Hírportál

Lázár adott egy kis fölösleges munkát az Európai Bizottságnak

2017.04.04. 07:15
Három hónapig dolgoznak majd az okafogyottá vált Heineken-törvényen Brüsszelben.

Az Európai Unió nemcsak ugatja, hogy az európai piacon szabadság kell, hogy legyen. Részletesen ellenőrzik, hogy az uniós országok hoznak-e olyan törvényeket, amelyek alapos ok nélkül akarnak kizárni termékeket a piacról. Ezért minden olyan törvényjavaslatról értesíteni kell az EU ellenőrző szervét, az Európai Bizottságot, amelyek megszabják egy termék tulajdonságait.

Ez történt, amikor a magyar kormány a Heineken gyárra akart nyomást gyakorolni, hogy hagyja békén az Igazi Csíki Sört, és törvényileg tiltotta volna be a Heineken palackok jól ismert vörös csillagos dizájnját. „Védjegyügyre védjegyüggyel kell válaszolni” – adott magyarázatot Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter arra, hogy miért támadják be az egyébként stratégiai szövetséges magyar Heinekent az anyacég romániai leányának a román-holland tulajdonú Csíki Sörrel vívott védjegyvitája után.

A tervezett jogszabály megtiltaná, hogy Magyarországon horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vöröscsillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet haszonszerzés céljából jelenítsenek meg. Méghozzá azért, hogy nehogy „lopakodva” legitimálja valaki a diktatúrákat. Vagyis a Heineken esetében, hogy ne legyünk minden korty sörrel egyre kommunistábbak.

A törvényjavaslatról  annak rendje és módja szerint az Igazságügyi Minisztérium kikérte az Európai Bizottság véleményét.

A fenyegetés hatásos lehetett, mert a Heineken   megegyezett   a Csíki Sör Manufaktúrával, hogy mégiscsak békésen meg fognak férni egymás mellett a piacon.  

Brüsszelt már ráállították az ügyre

Az Európai Bizottság felé viszont a véleménykérő eljárás már megindult, és Lázár János nem is szeretné leállítani. Múlt héten azt mondta: elküldték Brüsszelbe a törvényjavaslatot notifikációs eljárásra. Ha ott nem tudnak többséget szerezni mögé, akkor vissza kell vonniuk.

Csakhogy ez a notifikációs eljárás nem arról szól, hogy Brüsszelben vagy rányomják a pecsétet a törvényjavaslatra, vagy ha nem felel meg a szabad piac elveinek, akkor betiltják. Mindössze egy vélemény fog születni, amit vagy betart a magyar törvényhozás, vagy nem. Szavazás nem lesz, ezért nem tudjuk, hogy hol szeretne többséget szerezni a javaslat mögé a kormány.

Ez következik most:

  • Lefordítják a törvényjavaslatot majdnem minden hivatalos nyelvre. Ezzel már el is készültek. Nem vicc, már máltaiul is el lehet olvasni. 
  • Az Európai Bizottság belső piaci főigazgatósága három hónapig gyűjti a véleményeket a törvényjavaslatról. Megszólalhat értelemszerűen a magyar kormány, a Bizottság többi főigazgatósága, és az összes többi érintett fél.
  • A Bizottság gazdasági és jogi szakértői kiértékelik a hozzászólásokat, és írnak egy javaslatot, hogy szerintük mi a helyes lépés. Javasolhatják azt is, hogy ezzel az egésszel nem érdemes foglalkozni.
  • Elküldik a véleményüket a belső piacért felelős biztosnak, a lengyel Elżbieta Bieńkowskának, aki eldönti, hogy mi legyen a Bizottság hivatalos véleménye. Ha a Bizottság főigazgatóságain belül sincs róla egyetértés, hogy a sörön a vörös csillag vajon árt-e a magyaroknak, akkor ő igazságot tesz köztük. Egy kelet-európai biztosról van szó, ezért nem fogja félvállról venni a bekúszó fenyegetést, és tényleg elgondolkodik rajta.
  • Ha a biztos úgy dönt, hogy hozzászól vagy részletesen véleményezi a törvényjavaslatot, akkor azt is lefordítják az EU hivatalos nyelveire, és elküldik a magyar kormánynak.
  • Június 19-étől az Országgyűlés jóváhagyhatja a törvényt, módosításokkal, vagy anélkül.
  • A jóváhagyott törvényt el kell küldeni Brüsszelbe és a többi uniós országnak. Ha valakinek nem tetszik, mondjuk a Heinekennek, akkor panaszt tehet az Európai Bizottságnál, és indulhat egy másik folyamat, aminek a vége tényleg lehet az, hogy elmeszelik a vöröscsillag-ellenes szabályt.

Mivel a törvény valószínűleg már azelőtt elérte a célját, hogy életbe lépett volna, ezért a kormány tulajdonképpen vissza is vonhatná a javaslatot. Különösen, hogy a mostani formájában szinte biztos, hogy indokolatlanul korlátozná a piacot, és később panaszt emelnének ellene. Így viszont legalább munkát ad pár embernek Budapesten és Brüsszelben néhány hónapra.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !Rovatok