Index Vakbarát Hírportál

Orbán: A Sargentini-jelentésen mindenki csak nevet

2018.09.20. 11:59 Módosítva: 2018.09.20. 14:03
Semmi szükség arra, hogy a Frontex védje helyettünk a magyar határt, és ne büntessük a briteket a brexit feltételeivel, nyilatkozta a miniszterelnök az uniós csúcstalálkozóra menet.

„Semmi szükség arra, hogy a Frontex védje helyettünk a magyar határt” - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Salzburgban, adta hírül az MTI.

A kormányfő az osztrák városban az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozójára érkezve újságíróknak kifejtette: van egy javaslat az Európai Bizottság részéről, és ez azt mondja, hogy „ha baj van, akkor a nemzeti hatásköröket vegyék el a tagállamoktól, és a határvédelmet az unió menedzselje”.

Az Európai Bizottság múlt héten nyújtotta be a javaslatát a nemzeti kormányoknak és az Európai Parlamentnek arról, hogy bővítsék az uniós Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség, a Frontex személyi állományát és erősítsék meg a hatásköreit a külső határok ellenőrzésében.

A javaslat alapján egyelőre nem teljesen világos, hogy a tervezett reform után az ügynökségnek mi lenne a pontos jogi helyzete és hatásköre a határvédelemben. A szöveg több biztosítékot is tartalmaz arra, hogy a Frontex csak a nemzeti hatóságokkal együttműködve, azok beleegyezésével járhat el. Viszont például tartalmaz egy olyan részt, amelyik felhatalmazná az Európai Bizottságot, hogy saját hatáskörében is tehessen lépéseket a határok védelmében, ha az egyik, külső határ menti tagország nem lenne képes ellátni ezt a feladatot.

Több ország is felvetette a kérdést, hogy az új szabályok mennyire jelentenék a nemzeti szuverenitás korlátozását.

Saját javaslatunk van

A magyar kormány alternatív megoldással állt elő. Orbán Viktor átadta az EU-s miniszteri tanács soros elnökének, Ausztriának is azt a javaslatot, amelyet már Bulgáriának átnyújtottak, és amely ezt a problémát oldja meg, de nem a tagállamok ellenében, hanem úgy, hogy „a tagállamoknál maradhat a védekezés joga” – ismertette a miniszterelnök.

A kormányfő úgy fogalmazott, „szép dolog a Frontex, de a Frontex életében még soha egyetlen méter határt sem védett meg, mi meg több száz kilométert”. Semmi szükség arra, hogy „ők védjék helyettünk a magyar határt, nem beszélve a szuverenitás elvi kérdéseiről” - jelentette ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor elmondta: emellett kell ma kiállni, és „többen vagyunk mi, akik ezt ellenezzük”. „Egyelőre a papírforma mellettünk van” - tette hozzá.

Ne büntessük a briteket

A Brexitet illetően a miniszterelnök kiemelte: Magyarország azok közé tartozik, akik szerint nem kellene megbüntetni a briteket. „Fair Brexitre és jó együttműködésre van szükség Nagy-Britannia és az Európai Unió között a jövőben” - fogalmazott.

Donald Tusk, a csúcstalálkozók állandó elnöke szerdán aggodalmát fejezte ki, hogy fél évvel a brit kilépés dátuma előtt még mindig nincs megállapodás a legfontosabb kérdésekről: mi lesz az ír-brit határ sorsa az Ír-szigeten, és mi lesz az EU és Nagy-Britannia jövőbeli kapcsolatának a jogi alapja.

A brit miniszterelnök javaslatának néhány eleme jó irányba mutat, például, hogy Nagy-Britannia szeretne a jövőben is együttműködni a külpolitikában és a védelempolitikában, tette hozzá Donald Tusk. „Több remény látszik [a megállapodásra], viszont egyre kevesebb az idő” – fogalmazott. Továbbra is eltökélt, hogy az ősz végéig meg tudnak egyezni. Novemberre újabb csúcstalálkozót tervez összehívni, ahol ez a megegyezés lesz a téma.

Sargentini-jelentés? Azon mindenki csak nevet

Orbán Viktortól végül megkérdezték, hogy várakozásai szerint szóba kerül-e a Sargentini-jelentés az ülésen. A miniszterelnök azt mondta: „azon mindenki csak nevet”.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !



Rovatok