Index Vakbarát Hírportál

A román korrupcióellenes ügyészség leváltott vezetőjét jelölhetik az Európai Ügyészség élére

2019.02.05. 12:40 Módosítva: 2019.02.05. 12:49

Első helyen szerepel Laura Codruța Kövesi, a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) egykori főügyésze azon a szűkített listán, amely az Európai Ügyészség főügyészi tisztségére esélyes három jelölt nevét tartalmazza, írja a Transindex a román Mediafax hírügynökség alapján. 

Romániában 2013-ben hozták létre az Országos Korrupcióellenes Ügynökséget (DNA), amelynek köszönhetően 68 politikai tisztségviselő került korrupció miatt a bíróság elé, közöttük egy miniszterelnök, két miniszterelnök-helyettes, 11 miniszter és 39 parlamenti képviselő.

A szervezet ellen hihetetlen támadásokat indított a politikai elit. Kövesit végül tavaly júliusban felmentették posztjáról Hívei szerint az általa feltárt és végig vitt ügyek segítik a korrupcióval teljesen átszőtt román üzleti és politikai élet megtisztulását, míg ellenfelei szerint az amerikai érdekek által mozgatott főügyész tevékenysége lehetetlenné tette az országban a döntéshozatalt, a felelősségteljes pozíciók betöltését.

Az Európai Ügyészség főügyészi tisztségére esélyes jelöltek nevét tartalmazó dokumentumot Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke küldte el többek között Tudorel Toader román igazságügyi miniszternek. Épp Toader volt az, aki tavaly kezdeményezte Kövesi leváltását.

Toader a hírre reagálva közölte: ellenzi Kövesi kinevezését. Levélben fogja tájékoztatni a tagállami minisztereket arról az alkotmánybírósági döntésről, amelynek alapján Kövesit leváltották a DNA éléről, ugyanis szerinte az előválogatást végző testület tagjai nincsenek tisztában azokkal a „visszaélésekkel”, amelyeket szerinte a román állampolgároknak el kellett szenvedniük Kövesi mandátuma alatt. 

Az uniós forrásokkal kapcsolatos visszaélések hatékonyabb kivizsgálása érdekében  2017 őszén az Európai Parlament megszavazta az Európai Ügyészség felállítását. Különböző indokokkal több más ország mellett Magyarország sem támogatja az ügyészség felállítását. A lengyel és a magyar kormány szerint ez sértené Magyarország szuverenitását.

Magyarországon aláírásgyűjtés folyik az Európai Ügyészséghez való csatlakozás érdekében.  Az Európai Ügyészségről, és az ahhoz történő esetleges csatlakozásról   ebben a cikkünkben  írtunk részletesebben. 



Rovatok