Index Vakbarát Hírportál

Európánkért díjjal tüntették ki az EUrologus újságíróit

MG 7747
2019.05.10. 17:05
Egy maroknyi csapat tudott megmaradni független és Európáért szinte Don Quijote-i harcot vívó újságírónak, a társadalom élő lelkiismeretének – írta a Magyar Újságírók Országos Szövetségének alelnöke az EUrologus munkájáról.

„Európánkért” díjjal tüntették ki az EUrologus újságíróit, Kugyela Tamást és Márton Balázst pénteken.

A díjat a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) hozta létre, azoknak az újságíróknak az elismerésére, akik nagyon sokat tesznek az Európai Unió, az európai eszmék, értékek, folyamatok megismertetéséért és ez által hozzájárulnak a népek közeledéséhez, együttműködéséhez.

Az Európánkért díjat idén alapították, első alkalommal Halmai Katalin, a Népszava brüsszeli tudósítója, és Kárpáti János, a Népszava külpolitikai szerkesztője vehették át a kitüntetést az EUrologus mellett. A díjazottak névre szóló oklevelet és plakettet kaptak.

A MÚOSZ Kül- és Biztonságpolitikai Szakosztálya tett javaslatokat a díjazottakra, a díjak odaítéléséről egy héttagú kuratórium döntött, melynek elnöke Balázs Péter egyetemi tanár, korábbi külügyminiszter és európai uniós biztos.

„Idén a rendszerváltó időszak 30. évfordulójára is emlékezünk. Már akkor, az euforikus hangulatban arra vágyott a lakosság, hogy teljes jogú európai állampolgárrá váljon. Ez az álom éppen 15 évvel ezelőtt vált jogi értelemben valóvá, amikor felvételt nyertünk az Európai Unióba – írta az EUrologusnak Trom András, a kuratórium tagja, a MÚOSZ alelnöke. – Azonban a gyakorlatban ez az európai citoyenség messze nem lett osztályrészünk. És félő, hogy egyre távolabb kerülünk ettől a státusztól.”

Trom András a gratuláló levelében rámutatott: különösen az elmúlt tíz év során a politika egyre önzőbben, kétszínűbben, cinikusabban és hazug módon viszonyul az unióhoz, és szövetséges alattvalóként segédkezik ebben a közmédia, illetve a kormányközeli sajtó, ami csaknem az egész hazai médiát jelenti.

„Egy maroknyi csapat tudott megmaradni független és Európáért szinte Don Quijote-i harcot vívó újságírónak, a társadalom élő lelkiismeretének – emelte ki. – E kevesek munkájának elismerése volt az a cél, amelyet a MÚOSZ Kül- és Biztonságpolitikai Szakosztálya az Európánkért díj megalapításakor maga elé tűzött. Ti ehhez a kisebbséghez tartoztok, amiért hála és köszönet illet benneteket.”

Szóljon hozzá az EUrologus  Facebook-oldalán!



Rovatok