Index Vakbarát Hírportál

Brüsszel aggódik a magyar kiadások miatt

2019.11.20. 15:49 Módosítva: 2019.11.20. 23:59
Sürgős intézkedésekre volna szükség a magyar költségvetési politikában az Európai Bizottság szerint, mert jelenlegi magas GDP-növekedéshez képest is túlzottak a központi kiadások.

Az Európai Bizottság őszi költségvetési csomagjában elsősorban az eurozóna tagállamaival foglakozott, megállapítva, hogy idén július óta egyetlen euróövezeti tagállam sem áll túlzotthiány-eljárás alatt, ami 2002 óta most fordul elő először. A jelentés a közös valutát használó országokon kívül kitér Magyarországra és Romániára is, az úgynevezett Stabilitási és Növekedési Paktum keretében tett lépésekre. Megállapítják, hogy Magyarország esetében a korábbi figyelmeztetések teljesen eredménytelenek voltak: a Bizottság javaslatára az EU Tanácsa idén júliusban elfogadott egy ajánlást, amelyben az államháztartási kiadások mérséklésére szólítják fel a magyar kormányt. Nem ez volt az első eset: tavaly például kétszer bocsátottak ki hasonló ajánlást a tagállamok pénzügyminiszterei, azonban ezekre sem reagált érdemben Magyarország.

Áttekintve az adatokat az látható, hogy a költségvetés hosszútávú egyensúlyához szükséges kiadási szintet kezdetben a GDP 1, később 1,3 százalékával lépte túl a magyar kormány. Az ajánlás kimondja többek között:

a jelentős, megfigyelhető eltérés kiigazítására vonatkozó korábbi ajánlások teljesítésének elmulasztása miatt sürgős intézkedésekre van szükség a magyar költségvetési politika prudens pályára állítása érdekében.

Tulajdonképpen arra szólítják fel a magyar államot, hogy takarékoskodjon jobban annak érdekében, hogy ne legyen szükség megszorításokra akkor, amikor véget ér a konjunktúra. Az intézkedésekre idén október 15-ig kapott határidőt a magyar kormány, ezt azonban elmulasztotta.

Az Európai Bizottság most ugyanazt teszi, mint korábban: ismét a tagállamokhoz fordul, hogy címezzenek Magyarországnak újabb ajánlást

a középtávú költségvetési célhoz vezető kiigazítási pályától való jelentős eltérés korrekciója érdekében.

Az eurozóna tagállamai esetében van lehetőség olyan intézkedésekre, amelyek hasonló esetben pénzügyi következménnyel járhatnak - a zónán kívüli kormányok esetében viszont az ajánlások kibocsátása a legvégső alkalmazható eszköz.

Megkérdeztük a Pénzügyminisztériumot is, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

UPDATE

Ha nekünk nem is, de a kormánysajtónak elküldte a Pénzügyminisztérium az álláspontját, amelyet a Magyar Nemzet közölt. Ebben azt írják, hogy nincs szükség megszorításokra és Budapest és Brüsszel között folyamatos a párbeszéd.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !  



Rovatok