Index Vakbarát Hírportál

Von der Leyen: A koronavírus terjedését tudjuk lassítani, de ezt a gazdaság fizeti meg

2020.03.13. 15:36 Módosítva: 2020.03.13. 15:37

Gazdaságélénkítő csomagot fogadott el az Európai Bizottság, hogy enyhítse azt a sokkot, amelyet az európai vállalkozásoknak kell a koronavírus miatt elszenvedniük.

Nem lehet a vírust megállítani, ám a terjedését tudjuk lassítani. Ennek az árát viszont a gazdaság fizeti meg

– magyarázta Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke a programot bemutató sajtótájékoztatón.

Februárban a Bizottság még 1,4 százalékos GDP-növekedést jósolt 2020-ra, azonban mostranra egyértelmű vált, hogy a gazdaság recesszióba süllyedhet, jelentette ki Maarteen Verwey, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi főigazgatóságának vezetője.

A gazdaságélénkítő csomag egyik legfontosabb eleme, hogy az Európai Bizottság az uniós versenyjogi szabályoktól eltérve

engedélyezni fogja a tagországok számára, hogy állami támogatásban részesítsék azokat a vállalkozásokat, amelyek különösen nagy veszteséget könyvelnek el a járvány miatt.

Főként a turizmusban, a közeledésben és a vendéglátásban tevékenykedő cégeknek szánják a segítséget.

A dán kormány már csütörtök este engedélyt kért arra, hogy kártérítést nyújthasson azoknak a rendezvényszervező cégeknek, amelynek az 1000 főnél nagyobb eseményeit le kellett mondani. A kormányok ezentúl egy külön erre a célra létrehozott infóvonalon egyeztethetnek a Bizottsággal a tervezett állami támogatásokról.

A Bizottság arra is áldását fogja adni, ha a tagállamok gyorssegélyt akarnak adni a likviditási problémákkal küzdő vállalkozások számára, vagy a bankokat tőkésítik fel annak érdekében, hogy hitelezni tudjanak a cégeknek. Hasonlóképpen, azt is elképzelhető megoldásnak tartják, hogy egy ország engedélyezze a járvány miatt különösen sújtott szektorok vállalkozásai számára, hogy késsenek az adófizetéssel.

Emellett felül fogják vizsgálni azt az iránymutatást, amit a Bizottság a 2008-as gazdasági válság idején adott ki a gazdaságélénkítő állami támogatásokkal kapcsolatban.

Az egészségügyi kiadások és a gazdasági mentőintézkedések egyértelműen meg fogják terhelni az államkasszákat. Ezért a Bizottság a koronavírussal összefüggő kiadásokat nem fogja beleszámítani a tagállamok számára komoly költségvetési fegyelmet előírő Stabilitási és Növekedési Paktum méréseibe. Ez nem azt jelenti, hogy felfüggesztenék a Stabilitási Paktumot, hanem azt, hogy 

a járvánnyal kapcsolatos kiadásokat nem fogják figyelembe venni, mikor a Bizottság az államháztartások strukturális hiányát kalkulálja ki.

A Bizottság emellett 37 milliárd eurót akar átcsoportosítani a fel nem használt kohéziós forrásból a válságkezelésre. Ebből 8 milliárd euró azonnal felhasználható, de a Bizottság javaslatát a tagállami kormányokból álló Európai Unió Tanácsának és az Európai Parlamentnek még jóvá kell hagynia.

Az Európai Fejlesztési Bank rendelkezésére bocsátanak 1 milliárd eurót, hogy garanciaalapot nyújtson a likviditási hiánnyal küzdő kis- és középvállalkozások számára. A Bizottság reményei szerint az 1 milliárdos garanciaalap segítségvel összesen 8 milliárd eurónyi hitelt tudnak majd kihelyezni, ami összesen 100 ezer európai vállalkozásnak segíthet.



Rovatok