Index Vakbarát Hírportál

EP-vita a koronavírusról: Szükségünk van a kurva maszkokra!

2020-03-26T092254Z 246670910 RC2LRF9ET7NU RTRMADP 3 HEALTH-CORON
2020.03.26. 13:12 Módosítva: 2020.03.26. 17:02

Az európai szolidaritás fontosságára emlékeztetett a Brüsszelben ragadt európai parlamenti képviselők egy maroknyi csoportja az Európai Parlament rendkívüli plenáris ülésén csütörtökön. Az egynaposra szűkített ülésen csak azok a politikusok vehettek részt személyesen és szólalhattak akik a koronavírus alatt is Brüsszelben maradtak: az EP vezetése a többieket kifejezetten megkérte, hogy semmiképp ne utazzanak Brüsszelbe. 

A plenáris ülés a koronavírus az Európai Bizottság válságkezelő javaslatcsomagjáról szavaz, amelyek összesen  37 milliárd euróval támogatják  a tagállamok egészségügyi rendszerét és bajbajutott vállalkozásokat, illetve lehetővé teszik a légitársaságok számára, hogy megtartsák a repülőterekkel kötött szerződéseiket akkor is, ha ideiglenesen nem üzemeltetnek járatokat. 

A vitát David Sassoli, az Európai Parlament elnöke nyitotta meg, akinek mostanra letelt a kéthetes önkéntes karanténja. "Nem lehet a demokráciát felfüggeszteni ezekben a nehéz időkben" - hangsúlyozta azzal együtt, hogy a képviselők kötelessége folytatni a munkát, mellyel reményt és útmutatást adnak az európai polgároknak.

Majd Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke tájékoztatta a Parlamentet a koronavírus terjedése ellen és a gazdasági válság megelőzése érdekében tett intézkedésekről. Időnként érzelmessé váló beszédében

köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak, bolti eladóknak, kamionsofőröknek és pékeknek,

akiknek a frontvonalban kell dolgozniuk. "Európa hatalmas hálával tartozik nekik" - állítja.

Von der Leyen arra is kitért, hogy a koronavírus az európai egység próbája, ahol ki fog derülni, "a járvány éket tud-e verni a szegények és a gazdagok közé", ahol mindenki csak magára gondol. "Legyünk egy nagy, 27 külön dobogó szív helyett" - kérte.

A legnagyobb EP-frakciók, azaz Európai Néppárt, szociáldemokraták és Európa Megújul nevében felszólaló képviselők beszédei is hasonló szellemben zajlottak, azonban a kisebb politikai csoportok képviselői okoztak meglepetéseket. A szélsőbalos frakció alelnöke, Manon Aubry egy nővért idézett:

Szükségünk van a kurva maszkokra, mert meg fogunk halni az egészségügyi felszerelés nélkül!

Majd azt is kifejtette, hogy "Európa a szégyenletes arcát mutatta ezzel a szörnyű széthúzással."

Az Európa Konzervatívok és Reformerek több képviselője is arról beszélt, hogy a klímavédelmi Európai Zöld Megállapodásra nincs már szükség, a forrásokat a koronavírus elleni küzdelemre kell fordítani.

A levegő tiszta, a madarak csicseregnek, de az embereknek ennie kell

- magyarázta a bolgár Angel Dzsambacki, aki emellett azzal vádolta az EU-t, hogy nem volt felkészülve a válságra.

Az otthon maradó EP-képviselők írásban szavazhatnak: a szavazólapot ki kell nyomtatni, majd kitöltve és aláírva beszkennelni. Rengeteg képviselő jelezte, hogy nincs otthon nyomtatójuk, és jobban szeretnének online voksolni. Az EP válasza erre az volt, hogy akkor rajzolják le a szavazólapot kézzel vagy kérjék meg helyi asszisztenseiket, hogy az irodában nyomtassanak, majd  vigyék el a papírokat - miközben számos európai országban kijárási tilalom van.

A néppárt szóvivője, a román Siegfried Mureșan az egész frakció nevében kijelentette: a korábban megszokottakkal ellentétben mindenféle módosítás nélkül elfogadják a Bizottság javaslatait,  és minden egyéb módosító indítványt is elutasítanak, mert válsághelyzetben nincs idő az ilyesmire. Ettől függetlenül a szabályok értelmében csütörtök estére fejeződik be a többfordulós szavazás.

(Borítókép: Az  Európai Parlament rendkívüli plenáris ülése 2020. március 26-án - fotó: Francois Lenoir / Reuters)
Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!



Rovatok