A koronavírus-válság mutatja, mennyire kiszolgáltatottak vagyunk mindannyian
További Eurologus cikkek
- Majdnem 20 százalékkal csökkent a GDP Spanyolországban, Olaszországban és Franciaországban
- 30 ezer betegnek juttat koronavírus-gyógyszert az EU
- Az EP jelenlegi formájában megvétózza a tagállamok alkuját, az egyik ok a jogállamiság
- EU-s költségvetésről, jogállamiságról vitatkoztak az EP-ben: elégedetlenek a képviselők
- Az EP nem ért egyet a költségvetési alku jogállamisági részével és a forráscsökkentésekkel
- Döntöttek a német szociáldemokraták a kancellárjelöltről
- Szerbia elnöke elárulta, hogy az Európai Uniót vagy Kínát választja-e
- Elszabadultak az indulatok, verekedés tört ki a szerb parlamentben
- Itt a hivatalos végeredménye a nagy meglepést hozó romániai elnökválasztás első fordulójának
- Drámai bejelentés: megállhat a vérontás a Közel-Keleten, zuhannak az olajárak
- Tizenheten eltűntek, miután elsüllyedt egy turistahajó a Vörös-tengeren
- Miért nyert Romániában egy trumpista, és futott be mögé egy vallásos liberális jelölt?
- 18+Családi vérengzés Törökországban: a legközelebbi hozzátartozóival végzett egy férfi
- Szijjártó Péter szerint kulcsfontosságú az együttműködés az új kamarai vezetéssel
- Megkezdődtek a letartóztatások az újvidéki pályaudvari tragédia után Szerbiában
Bemutatta az Európai Bizottság az új biodiverzitási stratégiát, amely a része az európai zöld megállapodásnak (Green Deal). A Bizottság szerint a válság megerősíti azt az elképzelést – és felgyorsítja a megvalósítását –, hogy az európai gazdaság zöldítése felé kell elmozdulni. A rendelkezésre álló számítások szerint a három kulcsfontosságú gazdasági ágazat, a mezőgazdaság, az építőipar, valamint az élelmiszer- és italágazat nagymértékben függ a természettől, és több mint 7 ezer milliárd eurót termel.
Az EU Natura 2000 természetvédelmi hálózatának haszna a becslések szerint évi 200–300 milliárd euró. Ugyanakkor, ha semmi sem változik a természeti erőforrások kihasználása terén, akkor az EU átlagos GDP-je akár két százalékkal, illetve az EU egyes részein még ennél is nagyobb mértékben csökkenne. Az emberi tevékenység ijesztő változást hozott a Földön:
a vadon élő fajok állománya világszerte 60 százalékkal csökkent az elmúlt 40 évben, és mintegy 1 millió fajt fenyeget a kihalás veszélye az elkövetkező évtizedek alatt.
A koronavírus okozta válság megmutatta, mennyire kiszolgáltatottak vagyunk mindannyian, és mennyire fontos helyreállítanunk az emberi tevékenység és a természet közötti egyensúlyt. Az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség csökkenése egyértelmű és közvetlen veszélyt jelent az emberiségre
– jelentette ki Frans Timmermans, az Európai Zöld Megállapodásért felelős bizottsági alelnök.
A javaslatok között szerepel például:
- Európa szárazföldi és tengeri területeinek legalább 30 százalékát hatékonyan kezelt védett területekké kell átalakítani,
- a mezőgazdasági területeknek legalább 10 százalékát vissza kell formálni magas diverzitású tájelemmé,
- a biológiai sokféleségre különböző forrásokból – többek között uniós forrásokból, nemzeti és magánforrásokból – évente 20 milliárd eurót kell felszabadítani.
Elfogadták a „Termelőtől a fogyasztóig” elnevezésű stratégiát is. Ez lehetővé teszi az átállást olyan fenntartható uniós élelmiszerrendszerre, amely biztosítja az élelmezésbiztonságot és a hozzáférést az egészséges bolygó által biztosított egészséges étrendekhez. A stratégia konkrét célokat határoz meg az EU élelmiszerrendszerének átalakítására, többek között:
- a peszticidek használatának és kockázatának 50 százalékos csökkentését,
- a műtrágyahasználat legalább 20 százalékos csökkentését,
- a haszonállatok és az akvakultúra esetében használt antimikrobiális szerek értékesítésének 50 százalékos csökkentését, valamint
- a biogazdálkodás kiterjesztését a mezőgazdasági területek 25 százalékára.
A fogyasztók részére a választás megkönnyítéséhez javasolják az egészséges, fenntartható élelmiszerekkel kapcsolatos tájékozódást jobban szolgáló címkézést. Stella Kiriakidisz egészségügyért és az élelmiszerbiztonságért felelős biztos a programról ezt mondta:
Lehetőséget kínál arra, hogy élelmiszerrendszereinket összhangba hozzuk bolygónk egészségének megőrzésével, hogy biztosítsuk az élelmezésbiztonságot, valamint eleget tegyünk az európaiak egészséges, méltányos és környezetbarát élelmiszerek iránti igényeinek.
A következőkben a tagállamok és a tagállamokat tömörítő Tanács is megfogalmazza a véleményét ezzel a két stratégiával kapcsolatban, utána kezdődhet meg a jogalkotási folyamat.