Index Vakbarát Hírportál

Tabajdi Csaba: A törtető politikai törpéket pedig betemeti a történelem

2014. május 23., 08:08 Módosítva: 2014.05.23 10:59
230

Mit gondol, miért nem került fel az EP-listára?

Nyilvánvalóan több tényező játszott szerepet. Hosszabb távon az a kontraszelekció, amely az MSZP választási vereségeinek is fő oka: a kiválasztásnál nem a politikai teljesítmény a legfőbb szempont az emberi tisztesség mellett. A Magyar Szocialista Párt az ellenfél képére formálta magát, megszűnt a fékek és ellensúlyok intézményének demokratikus rendszere, a pártvezetés rákényszerít döntéseket a tagságra. A tényleges és átlátható pályáztatási rendszer helyett „listamutyi” döntött az országgyűlési és EP-listáról. A pártelnök a saját döntését követően, a velem folytatott rövid beszélgetése során semmilyen érdemi politikai kifogást nem fogalmazott meg delegációvezetői munkámmal kapcsolatosan.

Az MSZP vezetése a párt megújítását tűzte ki célul, amelynek része a személyi megújulás is. Ön ezt nem így látja?

Az MSZP „megújulása” mögött egy nemzedéki puccs zajlott le. Ennek legbeszédesebb tanúbizonysága, hogy az MSZP országgyűlési és EP-listáján nincs egyetlen nyugdíjas korú sem, miközben a nyugdíjas választók szavazataira számít a párt. Sajnálatos, hogy még a fiatalok közül sem az igazán tehetségesek vagy autonóm módon gondolkodók kerültek előtérbe.

Mit gondol az MSZP esélyeiről az EP-választáson? Milyen eredmény lenne az, amit sikerként lehetne elkönyvelni?

Az MSZP számára a mostani helyzetben sajnos csak egyetlen „eredmény” fogadható el, ha képes lesz több EP-képviselői mandátumot szerezni, mint a Jobbik. Ellenkező esetben erősen kockáztatja esélyét, hogy a Fideszt 2018-ban leváltani képes politikai erő legyen. Ezzel párhuzamosan az Európai Szocialista frakció számára is súlytalanná válik. Uniós érdekérvényesítő képessége minimális lesz, mivel nem fog hozzájárulni ahhoz, hogy az Európai Szocialisták frakciója legyen a legerősebb az Európai Parlamentben.

Mi a véleménye Szanyi Tiborról? Próbálja-e előkészíteni neki a terepet Brüsszelben?

Nem tisztem Szanyi Tibor értékelése: megmérettetik majd jövőbeni európai tevékenysége alapján. Az elmúlt háromnegyed évben Szanyi számos lekicsinylő, sőt alantas nyilatkozatot tett a jelenlegi MSZP EP-delegációjának munkájáról, mindezt nem kommentáltam, most sem teszem azt. Szanyi és társai számára a „terep” elő van készítve: a mérce elődeinek kiváló teljesítménye és megbecsültsége. Talán szerénytelenség nélkül a magam eredményeit is ide sorolhatom.

Ön tíz éve EP-képviselő és a szocialisták delegációvezetője Brüsszelben, ezért meghatározó szerepe volt az MSZP Európa-politikájának alakításában. Milyen Európai Uniót szeretne az MSZP?

Megítélésem szerint a megújult MSZP-nek nincs kiérlelt, dokumentumban rögzített, hivatalos álláspontja az Európai Unió jövőjéről. Az unió az európai nemzetállamok föderációja irányába halad, amelyben több területen valósul meg közösségi politika, és a tagállamok közötti koordináció mindinkább szorosabbá válik. Különösen érvényes ez az iparpolitikára, a kutatás-fejlesztésre, a felsőoktatásra és az energiapolitikára. Meggyőződésem, hogy a több Európai Unió több Magyarországot jelent.

A közeli évtizedekben az EU még nem válik valódi föderációvá. Ennek előfeltétele az európai népek támogató akarata, az érdemi közös költségvetés, az uniós intézmények tagállami és európai parlamenti demokratikus ellenőrzése. Az EU-nak emellett égetően szüksége van új kommunikációs stratégiára, új „önmarketingre”, az életszerűtlen euroblablától való megszabadulásra.

Az elmúlt évek során kiéleződött a magyar kormány és az európai intézmények viszonya. Ebben része volt az EP-ben készülő Tavares-jelentésnek is. Mit gondol a jelentésben foglaltakról, illetve a magyar kormány reakciójáról?

A magyar kormány minden állami és pártközi diplomáciai eszközt bevetett, hogy a jelentés elfogadását megakadályozzák, és annak kritikai élét lényegesen csökkentsék. Az Orbán-kormány jelentős tekintélyvesztésnek fogta föl a három EP-állásfoglalást és a Tavares-jelentést. Maga a miniszterelnök is aktívan bekapcsolódott a diplomáciai offenzívába. Ez azonban eredmény nélkül végződött. Az EP végszavazása során kulcskérdésekben a néppárti képviselők egyharmada nem követte a frakció szavazólistáját, nem vállalt szolidaritást a Fidesz politikájával.

A kormány totális kommunikációs háborúba lendült. Igyekeztek felkorbácsolni a magyar sérelmi nacionalizmust, „bántják édes hazánkat”, és bőszen hazaárulóztak. Odáig menően, hogy az Országgyűlésben a Fidesz frakcióvezetője és maga a miniszterelnök követelte az MSZP-től, hogy ezeket a szocialista EP-képviselőket ne küldjék vissza Brüsszelbe. Orbán e kérését az MSZP elnöksége, választmánya és kongresszusa három héten belül teljesítette is.

Herczog Edit képviselőtársa szerint a Tavares-jelentés "kételyeket ébresztett itthoni – párton belüli – megítélésünkben". Ön is így érezte?  Milyen szerepük volt a jelentés készítésében?

A Tavares-jelentés a teljes európai nyilvánosság előtt készült az EP állampolgári, és jogi bizottságának másfél éves munkája során. Öt olyan előzetes jelentésen, munkadokumentumon alapult, amelyeket Rui Tavares mellett a különböző frakciók, a néppárti, a szocialista, a liberális, a konzervatív és a baloldali frakció illetékes képviselője közösen készített, és fogadta el azokat a szakbizottság.

Rendkívül sajnálatos, hogy Herczog Edit hitelt adott az MSZP-n belüli alantas aknamunkának. A háttérben nyilvánvalóan folyt a hatalmi harc, a furkálódás az MSZP EP-lista összeállítása előtt.

Szeretném egyértelművé tenni az MSZP EP-delegációja végig fegyelmezetten követte a pártvezetés iránymutatásait. Herczog Edit képviselőtársamat ezek a fenti körülmények vezették ahhoz a megfontolatlan lépéséhez, hogy önmagát mentve pályázatában valótlanságot állított, amikor a Tavares-jelentés „összeállítójaként” tüntette fel Göncz Kingát és személyemet. Nagy kárt okozott ezzel az MSZP-nek, a demokratikus ellenzéknek. A kettőnk személye elleni jobboldali lejárató kampányt, gyalázkodást semmi nem teheti jóvá, még az ő, azóta elhangzott személyes bocsánatkérése sem. Jó lenne, ha ezt megtenné a nyilvánosság előtt is.

Külön sajnálatos, hogy a demokratikus ellenzék egyetlen személyisége sem vette észre és nem lépett fel a méltatlan rágalmazások ellen: nem Göncz Kingát és Tabajdi Csabát kellett volna személyesen megvédeni, hanem az ügyet. Tisztázni kellett volna végre azt az elvi kérdést, amit egyetlen alkalommal sem tett meg egyetlen balliberális politikus, újságíró és véleményformáló értelmiségi, hogy Brüsszel nem külföld. A magyar érdekérvényesítésnek éppúgy terepe az Országgyűlés, mint az Európai Parlament. Fontos különbséget tennünk a magyar társadalom többségének javát szolgáló tényleges nemzeti érdek és azon nemzetinek címkézett érdekek között, amelyek pártpolitikai vagy kormányzati hatalmi érdekeket takarnak.

Ha egy mondatban össze kellene foglalnia, hogy ön szerint miről szólt ez a jelentés, az hogy hangzana?

A Tavares-jelentés a magyar emberek jogbiztonsága érdekében született, azért, hogy egy a Szent István által kijelölt nyugatos, modern Magyarországon élhessenek. Azon fideszes érvelésnek, miszerint a jelentés a rezsicsökkentés ellenében, a magyar bankok védelmében született, semmilyen valóság tartalma nincsen.

A magyar kormány és az uniós intézmények konfliktusa miatt felmerült, hogy az EU kialakít egy mechanizmust, amivel fegyelmezni tudná a jogállamiság alapvető szabályai ellen vétő tagokat. Ön ezt reális lehetőségnek tartja a következő öt évben?

Eltérően a magyarországi értelmezésektől a Tavares-jelentés legfőbb vívmánya az Európai Unió szempontjából az, hogy javaslatot tett egy közösségi szintű demokrácia-ellenőrző mechanizmus létrehozására. Reálisnak tartom, hogy ez a következő öt évben létre is jöjjön, bár nagymértékben függ attól is, kialakulnak-e újabb demokratikus deficitek az EU-ban.

Valóban szükség van ilyen európai eszközre? Nem inkább arról van szó, hogy az MSZP politikai lehetőséget látott, és azt igyekezett kihasználni?

Fontos, hogy az EU képes legyen nemcsak a költségvetési, de a demokratikus deficiteket is kezelni, sőt azokat meg is előzni. A folytatásra reményt ad, hogy az Európai Bizottság  márciusban közzétett közleményében kötelezte el magát a demokrácia-ellenőrző mechanizmus létrehozása mellett, illetve négy ország – Németország, Finnország, Hollandia és Dánia – is támogatja az elképzelést. Az Európai Parlament a mostani ciklus vége előtt a Fidesz EP-delegáció által is támogatott Michel-jelentéssel fejlesztette tovább az elképzelést. Nekünk, magyaroknak nemcsak belpolitikai okokból, de az uniós kisebbségvédelem hiányosságai miatt is elemi érdekünk egy ilyen mechanizmus létrehozása.

Milyen mérleget vonna a magyar uniós tagságról tíz évvel a csatlakozás után? Melyek voltak a legnagyobb sikerek és kudarcok?

Magyarország tízéves tagságának egyik legfőbb vívmánya, hogy megtanultunk „európaiul”. Nevezetesen azt, hogy egyedül nem megy: állandóan szövetségeseket kell keresnünk, új és új koalíciókat kell kötnünk. Magyarország az elmúlt 15 év elhibázott gazdaságpolitikája miatt az uniós tagság által teremtett esélyeknek csak a töredékét használta ki. Az EU-támogatások nélkül lényegében nem került volna sor közpénzből érdemi fejlesztésre, beruházásra az országban. Fel kell tennünk a kérdést: mire mennénk az európai uniós tagság nélkül?

Az elmaradt haszon kategóriájába tartozik az is, hogy Magyarország „nem találta ki uniós önmagát”. Nem dolgozott ki ugyanis egy nemzeti fejlesztési stratégiát, amelyhez lehetett és kellett volna rendelni az unós támogatásokat. Nem a kabáthoz varrtuk a gombot, hanem fordítva. Egyetlen érdemi kísérlet volt egy nemzetgazdasági fejlesztési koncepcióra 2006-ban, amikor Gyurcsány Ferenc meghirdette az Új Magyarország Programot, amelyből sajnálatos módon alig valósult meg valami.

A kudarcok közé sorolható, hogy a magyar politika tíz év alatt nem találta meg a megfelelő és hatékony magatartásformát az uniós döntéshozatalban. Hazánk számára éppúgy zsákutca a „gyarmatosító” Európai Unióval szembeni fideszes-jobbikos szabadságharc, EU-ellenesség, a kuruckodás, mint a balliberális eleve megfelelni akarás, a Nyugat előtti hajbókolás, a labanc behódolás. A demokrata hazafiság és az európaiság egymást kölcsönösen feltételező és kiegészítő magatartás: egyik sem helyettesítheti a másikat.

Hogyan kéne elképzelni az MSZP által követelt uniós minimumbért és minimálnyugdíjat?

Az uniós „minimálbér” és „minimálnyugdíj” egységes bevezetése ez EU-ban felelőtlen ígérgetés, populista politikai ábránd. Kérdéses és tisztázatlan, hogy mi legyen a tagállamok közötti minimálbér megállapításának rendező elve. Tény, hogy sem a bérpolitika, sem a nyugdíjpolitika nem közösségi hatáskör.

Az európai minimálbérrel szemben ellenérvként fogalmazódik meg, hogy a külföldön munkát vállaló magyarok elhelyezkedési esélyét csökkenti. Önnek mi a vélemény erről?

A magyar szocialistáknak és a többi új tagállami politikusoknak észen kell lenniük. Minden csalogató vonzása ellenére az uniós minimálbér bevezetése mögött sanda szándék is van néhány nyugat-európai politikus részéről. Amikor a „szociális dömpinget” emlegetik, annak egyértelműen az a mozgatója, hogy az új tagállamok munkavállalói kevésbé jelentsenek konkurenciát alacsonyabb bérigényükkel a nyugat-európai munkaerő piacon.

Igaz az, hogy az EP-ben dolgozó magyar képviselők gyakran félreteszik a politikai küzdelmet, és a magyar érdekek szempontjából fontos szakpolitikai kérdésekben együttműködnek? Ez mennyire változott meg az elmúlt három évben, különösen a Tavares-jelentés körüli politikai csaták következtében? Szóba állnak még egymással?

Az elmúlt tíz év során egyetlen fontos szakpolitikai kérdésben sem sérült a nemzeti érdek az MSZP és a Fidesz európai összehasonlításban is páratlanul feszült és rossz viszonya miatt. Az európai parlamenti viszonyok ugyanis eddig is egyértelmű együttműködési kényszert jelentettek és még inkább jelentenek a jövőben a szocialista és fideszes EP-képviselők között. Kizárólag együttműködve lehetett esélyünk a mögöttünk lévő két legnagyobb pártfrakció támogatásának megnyerésével, a szükséges parlamenti többség megszerzésére. A Tavares-jelentés körüli szembenállás a szakpolitikai egyeztetést nem akadályozta meg.

Mit fog csinálni a mandátum kitöltése után, mennyire marad politika közelében?

A politikai fordulatokat tudomásul kell venni, én is ezt teszem. Júliustól egy év munkanélküliség jön, majd nyugdíj. Semmilyen konkrét ajánlatom nincs. Az eltelt háromnegyed évben az MSZP vezetése részéről semmilyen jelzés nem érkezett, miszerint bármilyen formában is számítanának több évtizedes külpolitikai, kisebbségügyi, európai uniós és vidékpolitikai tapasztalatomra.

Június 10-én befejezésként még részt veszek egy ünnepségen: kezdeményezésemre és a német Szociáldemokrata Párt delegációvezetőjének támogatásával termet neveznek el Horn Gyuláról az Európai Parlamentben. Hornnak múlhatatlan érdemei vannak a német újraegyesítésben, az NDK-s menekültek kiengedésében, Európa újraegyesítésében és Magyarország euroatlanti integrációjában. Erre minden magyar demokrata büszke lehet, ahogy arra is, hogy Antall Józsefről, volt magyar miniszterelnökről épületszárnyat neveztek el Brüsszelben. Mindkettőjüknek – akárcsak Pozsgay Imrének, Németh Miklósnak, Szűrös Mátyásnak – egyértelműen a közös nemzeti történelmi emlékezetben van a helyük. Amiként majd Gyurcsány Ferencnek és Orbán Viktornak is egyszer. A törtető politikai törpéket pedig betemeti a történelem.

Így harcolnak magyarok a szlovák mandátumokért

2014. május 21., 17:33 Módosítva: 2014.05.22 14:52
38

A szlovákiai MVK közvélemény-kutató legfrissebb előrejelzése szerint a szlovák EP-választáson hat párt szerez európai parlamenti mandátumot. A Híd-Most 7,9 százalékos eredménye egy képviselőre elég, az MKP viszont az előrejelzés szerint épp az 5 százalékos küszöb alatt marad, így elképzelhető, hogy a Szlovák Nemzetgyűlés után az Európai Parlamentbe se tudnak képviselőt küldeni.

A két párt között hosszú évek óta éles vetélkedés zajlik. A Híd-Most a szlovák-magyar megbékélés jegyében mindkét nemzetiség képviselőit szerepelteti listáján. Az MKP szerint ez politikai opportunizmus, és azzal vádolják a rivális pártot, hogy kiválásukkal megosztották a szlovákiai magyarság szavazatait, ezzel pedig veszélyeztették a parlamenti képviseletüket.

Tovább

Az Európai Parlament nem parkolópálya - interjú Jávor Benedekkel

2014. május 20., 13:18 Módosítva: 2014.05.20 17:10
148

Április 6-án súlyos választási vereséget szenvedett az ellenzéki Összefogás. Ön szerint mi volt a vereség oka?

Az ellenzéki együttműködés nem tudott meggyőzően érvelni amellett, hogy a választók támogassák a kormányváltó összefogást. A Fidesz által kitalált választási rendszer belekényszerített minket az együttműködésbe, amely sajnos nem működött. Nyilvánvalóvá vált az is, hogy a választók az ellenzéktől nem csak azt várják el, hogy reagáljon a kormány lépéseire. Saját, hiteles válaszokkal kell előállni, alternatívát, a Fidesztől eltérő jövőképet kell felvázolni.

Mit gondolt, amikor Gyurcsány Ferenc megjelent az Összefogásban, vagy amikor az MSZP-hez kötődő botrányok kirobbantak?

A Zuschlag-ügy felmelegítése vagy a Simon-botrány sokat ártott. Otthon tartották az ellenzéki szavazókat, a bizonytalanokat – ha lehet mondani ezt – még jobban elbizonytalanították. Ahogy tavaly nyáron megfogalmaztuk: ahhoz, hogy eséllyel vegyük fel a versenyt a kormánypárttal szemben, nem elég a baloldali tábornak üzenni, a bizonytalanokat is el kellett volna érni. Ezért javasoltuk mi a kétlistás, koordinált jelöltállítást.

Tovább

Az EP-választások valódi tétje

2014. május 16., 12:56 Módosítva: 2014.05.16 15:37
17

A magyar választópolgárok a legközvetlenebb módon a május 25-i EP-választáson tudják befolyásolni azt, hogy milyen uniós döntések születnek, amelyek az ő életükre is kihatással vannak. Nem csak az olyan nagy, összeurópai kérdésekről van szó, mint hogy az EU (és benne Magyarország) hogyan folytassa a gazdasági válságból való kilábalást, javítsa versenyképességét, növelje energiafüggetlenségét, csökkentse a 26 millió (ezen belül 5 millió 25 évesnél fiatalabb) munkanélküli számát vagy vezesse a klímaváltozás elleni globális küzdelmet.

Tovább

Döbbenetes megújulás: az MSZP EP-képviselőjelöltjei

2014. május 15., 12:00 Módosítva: 2014.05.15 22:00
52

A szocialista EP-lista vezetője és az EUrologus szerint – már csak politikai súlyánál fogva is – az MSZP jövendő EP-delegációvezetője Szanyi „egyedülvagyunk” Tibor. A politikust rajongói „Szanyi kapitányként”, ellenfelei „Tintás Tibiként” ismerik. Alkoholfogyasztási szokásairól egyébként az Indexnek is részletesen beszámolt nemrég. Kíváncsiak vagyunk, hogy jövendő európai képviselőtársai hogyan hivatkoznak majd rá, miután először mutat be a strasbourgi plenárison az euroszkeptikus képviselőknek. 

Szanyi eddigi nyilatkozatai alapján igencsak hadilábon áll az Európai Parlament működési szabályaival, például fakultatívnak tekinti az amúgy kötelező szakbizottsági munkát. Az MSZP balszárnyához tartozó politikus gazdasági kérdésekkel kíván foglalkozni, de nem biztos, hogy képviselőtársai értik majd, hogy miről beszél, amikor a szociális dömping kifejezést „a társadalom lenyomásaként” használja (a kifejezést a nyugati országokban a helyi minimálbér alatt alkalmazott, jellemzően kelet-európai munkavállalók beáramlására mondják).

Nem lesz felhőtlen a magát marxistaként meghatározó Szanyi együttműködése az alapvetően piacgazdasági keretekben gondolkodó Európai Szocialisták Frakciójával sem. A parlament fordítószolgálatait pedig olyan kifejezések előhúzásával hozhatja majd igazán zavarba, mint a „fidióta”, illetve „a Fidesz ventilátor módjára fröcsköli szét saját mocskának csimbókjait”.

A lista második helyezettje Ujhelyi István volt parlamenti alelnök, aki korábban a Miniszterelnöki Hivatal, valamint az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára, és végül, de nem utolsósorban Zuschlag János egykori főnöke volt. Ujhelyiről a közelmúltból egy jóval pozitívabb emlékünk is lehet: tavaly a parlament alelnökeként sárga csillag kitűzésével tiltakozott a jobbikos Gyöngyösi Márton antiszemita kijelentései ellen.

A dél-alföldi, a határon túli magyarokkal, a mezőgazdasággal és Kínával kiemelten foglalkozó politikus egyértelműen a dél-alföldi, a határon túli magyarokkal, a mezőgazdasággal és Kínával kiemelten foglalkozó Tabajdi Csaba pozícióját kívánja elfoglalni a szocialista delegációban. Ujhelyi már egy áprilisi Népszabadság-interjúban kijelentette, hogy „tanulni szeretne” Tabajdiéktól: a gyorstalpaló a jelek szerint annyira jól sikerült, hogy a szegedi politikus letaszította a listáról mestereit.

Furcsa fiatalítási hullám

A harmadik helyezett Gúr Roland, az MSZP eddigi brüsszeli ügyvivő delegációtitkára lesz, aki az EP-ben fogyasztóvédelemmel és ifjúságpolitikával akar foglalkozni.  Akik most hallanák először az ifjabbik Gúr – Gúr Nándor MSZP-alelnök fia – nevét, ne aggódjanak: a fiatal szocialista politikus eddigi politikai tevékenységét még Lakat T. Károly sem tudná egy bővített mondatnál hosszabban méltatni. Az EP-lista harmadik helyezettjének karrierje úgymond burokban született a szocialista kormány alatt: 2007-től a Vidékfejlesztési Minisztérium tisztviselője, majd 2010-ben párizsi mezőgazdasági attasé volt, viszont közbeszólt a politika és a kétharmados úthenger.

Az MSZP azonban, demonstrálva a fiatalok munkaszerzése melletti elkötelezettségét, nem tétlenkedett sokáig: Gúrt néhány hónappal később már a megüresedett brüsszeli delegációtitkári helyen találjuk, ahonnan egy nagy lépéssel az MSZP-lista biztosan befutó harmadik helyére ugrott. Gúr egyébként a Népszabadságnak adott interjújában arról beszélt, szerinte „egy vezetéknévből hosszú távon nem lehet megélni”.

És a múlt kísértése

A negyedik helyezett Veres János jelölését mi először poénra vettük. Aztán kiderült, hogy ez komoly, és az MSZP a volt pénzügyminiszter indításával kitette az „ide lőjetek” táblát. Veresnek nem ez az első próbálkozása, hogy Brüsszelbe jusson. 2009-ben az MSZP komolyan összeveszett Bajnai Gordonnal a volt miniszter biztosi jelölésén, amiről Bajnaiék hallani sem akartak. A jelölés tényleg abszurd lett volna, tekintve, hogy Veresnek biztosként éppen azokkal a tisztviselőkkel kellett volna együtt dolgoznia, akiket minisztériuma korábban átverni próbált a magyar költségvetés hiányával kapcsolatban.

Azóta viszont a helyzet sokat változott, és biztosak vagyunk abban, hogy az euróválság közepette az EP jó hasznát veszi majd egy olyan képviselőnek, aki ismeri az államháztartási statisztikákkal való mesterkedés minden csínját-bínját, így adott esetben bármelyik tagállamban rá tud mutatni a svindlerekre. A Hír TV és testvércsatornája, az MTV híradósai helyében azért júliustól óvatosabban járkálnánk a brüsszeli és strasbourgi folyosókon.

Gurmai Zita az egyetlen jelenlegi szocialista EP-képviselő aki a 2014-es lista első felébe került, de lehet, hogy így sem jön össze a harmadik ciklus. Az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetének elnöke „Zita mama”, ahogyan a képviselő asszony ebben a megmagyarázhatatlan videóban nevezi magát. Csak erős idegzetűeknek ajánljuk róla ezt a videót, amelyen a szocialista képviselő térdre ereszkedik a román szociáldemokraták alapító elnöke, a Ceausescut megpuccsoló, a bányászjárásokról és magyarellenességéről ismert Ion Iliescu előtt.

Érdemes megnézni ezt a Nol.hu-s videót is, amelyen Gurmai gyakorlatilag falhoz szegezi az EP megdöbbent korábbi elnökét, Jerzy Buzeket, vagy ezt, amelyen kiderül, miként is vélekedik a válságról és a nők kis kockázatáról az EUrologus – és a Google – számára közgazdászként teljesen ismeretlen Michelle Ferrarira hivatkozva, akit nekünk egy olasz pornószínészként sikerült azonosítanunk.

Gurmai személyes sikerét az őt ismerők szerint agilis, buldózerszerű modorának köszönheti. De szakpolitikai teljesítményei között mindenképpen el kell ismerni, hogy az elmúlt ciklusban az EP Alkotmányügyi Bizottságának alelnökeként az Európai Polgári Kezdeményezés parlamenti jelentéstevője volt. Európai parlamenti források szerint ő tipikusan az a képviselő, aki minden csoportképen és konferencián kéretlenül is a fő helyre könyökli magát, és a fogadásokon hajnalig képes táncolni a megfelelő emberekkel.

Régi motorosok és határon túliak a Fidesz EP-listáján

2014. május 15., 11:40 Módosítva: 2014.05.15 14:10
11

A magyar kormánypárt az előrejelzések szerint 10-12 helyre számíthat a májusi EP-választáson. Jelenleg 14 képviselőjük van az Európai Parlamentben, közülük távozni fog a szociális kérdésekben aktív Őry Csaba, a mezőgazdasági kérdésekben képzett Glattfelder Béla és Bánki Erik. Nem lesz ott a következő EP-ben az egyetlen magyarországi roma képviselő, Járóka Lívia sem.

Még öt évet!  

A Fidesz EP-listáját Pelczné Gáll Ildikó vezeti, aki az elmúlt években az EP-ben a gazdasági bizottságban serénykedett. Hogy pontosan mit és hogyan, arról keveset lehetett hallani Magyarországon, de tény, hogy Pelczné rengetegszer, csaknem 400 alkalommal szólalt fel a parlament plenáris ülésén.

A második helyezett Szájer József, aki még 2004-ben a Fidesz belső köreiből szorult ki Brüsszelbe, hogy aztán 2011-ben az új magyar alaptörvény szerzőjeként térjen meg Orbán Viktor jobbjához. Szájer, aki azóta már törölt blogbejegyzésében azt írta, hogy Budapest és Brüsszel, illetve Strasbourg között ingázva az iPadjén alkotta meg az új alkotmányt, a hírek szerint az Európai Néppárti Frakció igen fontos embere. Ő felel a frakció jogalkotási munkájának és szavazásainak előkészítéséért, és állítólag nem kis szerepe volt abban, hogy a Néppárt az elmúlt években kitartott az egyre több kritikával illetett és egyre kínosabbá váló Fidesz mellett. Szájer egyébként még azzal tűnik ki képviselőtársai közül, hogy az előző ciklusban 100-ból 99-szer együtt szavazott a frakciójával, miközben a Fidesz folyamatosan azt hangsúlyozta, hogy ha kell, határozottan szembemennek az európai trendekkel a magyar érdekek képviseletében.

A negyedik helyen a nélkülözhetetlen Twitter-huszárrá vált Deutsch Tamást találjuk. Róla talán a Fideszben is úgy gondolták, mindenkinek jobb, ha a bűnös Nyugaton marad. Deutsch egyébként a serény twitterezés mellett az EP Költségvetés-ellenőrzési Bizottságában dolgozott, és öt parlamenti jelentést is írt. Főnökéhez hasonlóan az ő hobbija is a labdarúgás, de saját csapat és stadion híján kénytelen az MTK-val beérni.

Az ötödik Gyürk András, a Fidesz EP-delegációjának vezetője, aki az elmúlt években a Fidesz kampányigazgatója volt. Statisztikáink szerint Gyürk kifejezetten keveset szerepelt az EP-ben, de ennek oka valószínűleg az, hogy ő felel a párt országgyűlési és európai parlamenti kampányainak lebonyolításáért is.

Befutó helyen van Gál Kinga is, aki az elmúlt öt évben nagyon sokat dolgozott – a Fidesz értelmezésében – Magyarország megvédésén. Tagja volt annak a szakbizottságnak, melyben Rui Tavares zöldpárti portugál képviselő is ott ült, és igyekezett védeni a kormány becsületét. Gál fellépését némileg árnyalja, hogy az előző ciklusban számtalan alkalommal ő maga teregette ki a belpolitikai szennyest, szólalt fel a Gyurcsány-kormányt támadva az EP plenáris ülésén, vagy szervezett kiállítást a parlamentben a 2006-os rendőri túlkapásokról.   

A listán befutó helyen szereplő egyetlen igazán új név Erdős Norberté. A Fidelitas-alapító kormánymegbízott angolul és oroszul beszél a honlapja szerint, a dél-alföldi régiót képviseli.

Nemzeti vonások

A Fidesztől megszokhattuk, hogy mostanában minden, amit csinál, az „nemzeti”. Ez alól az európai parlamenti listájuk sem kivétel. A lista attól nemzeti, hogy bejutó helyet kapott rajta az erdélyi, a kárpátaljai és a vajdasági magyarság egy-egy képviselője, illetve a hetedik helyen szerepeltetett, Nagy-Britanniában tanító Schöpflin György hirtelen a magyar diaszpóra fő képviselőjévé lépett elő.

A határon túli magyar közösségek képviselete kapcsán az első furcsaság a lista harmadik helyén álló Tőkés László jelölése. Tőkés pártja, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács biztosan nem éri el az ötszázalékos választási küszöböt Romániában. A pletykák szerint Tőkés kizárólag az Orbán Viktorral ápolt jó kapcsolatának köszönheti a jelölést. Más nem is nagyon indokolja az indítását, hiszen ha a Fidesz valóban a romániai magyarság képviselőit szerette volna előnyben részesíteni, akkor a Tőkésnél jóval nagyobb támogatottságot élvező RMDSZ politikusai közül jelölhetett volna valakit. Ráadásul a romániai magyarok képviselői 2007 óta saját jogon is tagjai az EP-nek, Tőkés pont az RMDSZ támogatásával került be, csakhogy azóta összeveszett korábbi szövetségeseivel.

Szintén rendhagyó húzás a kárpátaljai és vajdasági magyar politikusok jelölése. Itt viszont már logikusan hat a Fidesz érvelése, miszerint az Európai Unió határain kívül rekedt két magyar közösség érdekeit képviselni akarják az uniós intézményekben is. Kárpátalját – a lista 9. helyén – Bocskor Andrea, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanára, Vajdaságot – a 10. helyen – Deli Andor a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) tagja. A szlovákiai választási előrejelzések szerint szintén bejutási küszöb alatt teljesítő Magyar Közösség Pártjából (MKP) Gubík László szerepel a Fidesz listájának jelképesnek számító 21. helyén.

Újabb uniós szankciók Krím miatt

2014. május 12., 19:11 Módosítva: 2014.05.26 16:10
3

Hatvanra emelkedett az EU által szankcionált személyek száma, miután a tagállamok külügyminiszterei hétfőn újabb embereket és cégeket büntettek a Krím megszállása miatt, de a neveket csak később teszik közzé. Az uniós külügyérek leszögezték: nem ismerik el a vasárnapi kelet-ukrajnai referendumokat.

Tovább

Nevessen az EP-képviselőkön!

2014. május 9., 13:59 Módosítva: 2014.05.13 13:22
125

Előző cikkünkben részletesen bemutattuk, hogy mit csináltak a magyar EP-képviselők az elmúlt öt évben, sőt, a képviselők maguk beszéltek arról, mit tartottak az elmúlt évek legfontosabb témájának, saját teljesítményük csúcsának, és mit gondolnak az EU jövőjéről. Most a vicces és kellemetlen pillanataikat gyűjtöttük össze.

Tovább

Brüsszelben sem értik a magyar kormány bénázását

2014. május 8., 10:38 Módosítva: 2014.05.09 07:27
211

Az Európai Bizottság (EB) továbbra is várja a magyar kormány részletes tájékoztatását az uniós pénzek elosztását felügyelő magyar szervezetrendszer átalakításáról. A magyar kormánynak egy rutin adminisztratív lépést kellene tennie az EB felé, de erre még mindig nem került sor.

Tovább

Piri Kati Hollandiából lehet EP-képviselő

2014. május 7., 13:54 Módosítva: 2016.02.23 14:20
433

Piri Katival néhány éve ismerkedtünk meg, akkor még a holland szocialistáknál dolgozott az Európai Parlamentben. Most a holland Munkáspárt ( Partij van de Arbeid, PvdA) listájának harmadik helyén várja a májusi EP-választást. A felmérések szerint a harmadik hely még éppen bejutó lehet.

Tovább

30 dolog, ami nem lenne az EU nélkül

2014. május 1., 13:00 Módosítva: 2014.05.02 20:12
4973

10 vívmány, 10 szimbolikus épület, 10 társadalmi szempontból kiemelkedő fejlesztés a 10. évforduló alkalmából.

Tovább

Ki volt a legjobb EP-képviselőnk?

2014. április 30., 17:15 Módosítva: 2014.05.13 13:22
454

A fideszes Pelczné Gáll Ildikó megállás nélkül szónokolt az Európai Parlament plenáris ülésein, és ez a teljesítmény a képzeletbeli dobogó élére repítette. A szocialista Göncz Kinga minden kategóriában jól teljesített, de ez is csak a második helyre volt elég. A számok után maguk a képviselők beszélnek arról, hogy az elmúlt öt évből mit tartanak a legfontosabb eseménynek, és legnagyobb saját teljesítményüknek.

Tovább

Küzdelem az EU parancsnoki hídjáért

2014. április 29., 12:11 Módosítva: 2014.04.29 13:42
13

A májusi európai parlamenti választás egyik nagy tétje, hogy a győztes európai pártszövetség (vagy amelyik többséget tud teremteni az új EP-ben) jelöltje lehet az Európai Bizottság elnöke. Így a választók közvetlenül is befolyásolhatják, hogy ki üljön az EU legfontosabb pozíciójában. Azt, hogy a jelöltek milyen irányba vezetnék az Európai Uniót tegnap este tudhatta meg néhány tízezer néző, akik megnézték az Euronewson az elnökjelöltek vitáját.

Tovább

Fel is függesztették az uniós pénzeket, meg nem is

2014. április 28., 18:25 Módosítva: 2014.05.08 11:09
213

A Magyarország által felhasználható felzárkóztatási támogatásokat az Európai Bizottság utalja át. Ezek a források kulcsfontosságúak a magyar gazdaság fejlődése szempontjából  az elmúlt tíz évben lényegében minden ebből épült. 

Tovább

Az osztrák politikában inkább csak gyomrosokat osztogatnak

2014. április 25., 14:41 Módosítva: 2017.01.27 01:49
189
Interjú Nagy Szabolccsal, az osztrák NEOS párt EP-képviselőjelöltjével.

Nagy Szabolcs az osztrák NEOS (Új Ausztria) párt európai parlamenti listájának hatodik helyén várja a május végi EP-választást. Tizenkét éve költözött Ausztriába, a politikát társadalmi munkának tekinti. Liberális elveket hirdető pártja a tavalyi választásokon meglepetésszerűen jutott be az osztrák parlamentbe, a májusi európai parlamenti választáson pedig 10 százalék körüli eredményre számítanak.  

Az EUrologusnak arról beszélt, hogy habár ő az egyetlen külföldi állampolgárságú politikus, aki EP-listán ilyen előkelő helyen szerepel, magyar származása miatt sosem érte hátrány az osztrák közéletben. A magyarországi politika hangnemét nagyon durvának találja, és károsnak tartja, hogy az túlságosan beférkőzik az emberek magánéletébe.

Tovább

Euroszkeptikusok nyernék a brit EP-választást

2014. április 23., 17:21 Módosítva: 2016.08.30 17:58
16

Szembesítés a kőkemény valósággal – ezzel védte plakátjait az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) vezetője, Nigel Farage, aki a nagypolitika részéve tette az euroszkeptikusságot Nagy-Britanniában. A UKIP EP-választási plakátjait sokakat kiborítottak.

Tovább

Uniós krónika II. - A szabadságharc árnyékában

2014. április 23., 12:14 Módosítva: 2014.05.04 18:24
36

Az elmúlt évek magyar szempontból legfontosabb uniós témáit feldolgozó cikkünk második részében gazdasági témákkal és a magyar EU-elnökséggel foglalkozunk. Konfliktusokból itt sem volt hiány.

Tovább

Uniós krónika I. - Magyarország kontra EU

2014. április 22., 15:51 Módosítva: 2014.04.23 11:49
35

Összeszedtük a magyar szempontból legfontosabb uniós ügyeket az elmúlt évekből. Talán sosem volt ennyire intenzív a kapcsolatunk Brüsszellel – kár, hogy ezt egy szabadságharc keretében kellett megélni.

Tovább

Melyik hadsereg rak rendet Európában?

2014. április 18., 13:55 Módosítva: 2014.04.21 20:02
59

Kinek a dolga lenne katonailag rendet tenni Ukrajnában? A NATO-é vagy az EU-é? Miért csak gazdasági és politikai fellépésre futja, és különben is hol vannak ilyenkor az európai seregek?

Tovább

EP-választások: a Néppárt a szocik előtt

2014. április 16., 13:09 Módosítva: 2014.04.23 12:09
10

Fordított a jobbközép Európai Néppárt az európai választások várható eredményét előrejelző Pollwatch számításai szerint, és ebben szerepet játszik többek között a magyar baloldal rossz választási szereplése is. A szerdán közzétett előrejelzés szerint a Néppárt 222, míg a szocdemek 209 mandátumot szereznének a 751 képviselői helyből az Európai Parlamentben. Februárban még más volt a felállás: 200 helyet szereztek volna a konzervatívok, és 217 képviselői mandátumot a baloldal. A többséghez 376 mandátum szükséges.

Tovább

Mit művel az Európai Parlament?

2014. április 15., 17:02 Módosítva: 2014.05.13 13:22
111

Egyes tanulmányok szerint az uniós tagállamokban a nemzeti jog 80, mások szerint inkább csak 25 százalékát határozzák meg az uniós szinten elfogadott szabályok. Az uniós jogot nagyrészt az Európai Parlament alkotja, a tagállami kormányokat összefogó Tanáccsal együtt. Ezt egyszerűen úgy képzelhetjük el, mint egy kétkamarás törvényhozást, ahol az EP az alsóház, amelynek döntéseit a Tanácsnak, azaz a felsőháznak is jóvá kell hagynia. A jogszabályokat kizárólag az Európai Bizottság kezdeményezheti, ahol jelenleg minden tagállamnak egy képviselője, európai biztosa van, akik egy-egy szakterületért felelősek.

Tovább

Hogyan szavazhatok külföldről az EP-választáson?

2014. április 15., 09:40 Módosítva: 2014.05.13 13:47
119

Hét lépésben elmondjuk, hogy mit kell tennie ahhoz, hogy május 25-én külföldről szavazhasson.

Tovább

Miért szavazzak az EP-választáson?

2014. április 14., 13:48 Módosítva: 2014.04.14 21:55
154

Az egyik párt kádertemetőnek használja, a másik idegennyelv-tudás nélküli embereket küld ki. Indul az EUrologus és az Index EP választási maratonja!

Tovább

Katonás rend lesz a civil drónok közt

2014. április 12., 09:58 Módosítva: 2014.07.07 00:02
459

A drón négy propellere halk zümmögéssel indul, egy lélegzetvételnyi idő elteltével a szerkezet már egy méter magasan lebeg. A rotorok automatikusan ellensúlyozzák az oldalszelet, a giroszkóp stabilan tartja a géptestet. A 20 méterre álló irányító megbillenti okostelefonját, és a drón villámgyorsan elrugaszkodik, egyre emelkedik, míg apró, szabad szemmel alig látható pöttyé nem zsugorodik az égbolton. Újabb mozdulat a mobiltelefonnal, és a cucc zümmögve lódul előre, majd egy hosszú jobbkanyart leírva süllyedni kezd, és lassan visszatér a kiindulóponthoz. A telefon kijelzőjén a drón első kamerája adja a képet, egészen addig, míg a szerkezet az irányító fölé nem ér, aki ekkor átvált az alsó kamerára. A társaság felnéz, klikk, kész a fénykép, mobilinterneten már mehet is a haveroknak.

Nagyjából ezt nyújtják 80 000 forintért árult játékdrónok, amelyet a Magyarországon is minden nehézség nélkül megrendelhetünk. A profi felhasználásra tervezett civil drónok ennél gyorsabban és pontosabban is tudnak manőverezni, nagyobb a hatósugaruk, GPS-en keresztül vezérelhetőek, sőt akár maguktól is képesek repülni. Átmérőjük lehet több méter, de akár néhány centiméter is, annak függvényében, hogy milyen feladatokra szánják őket.

Tovább

Sorozatos külföldi támadás alatt vagyunk :(

2014. április 10., 10:38 Módosítva: 2014.04.10 16:10
78

A héten három bírósági ítéletben is elmarasztalták Magyarországot. Luxembourgban az uniós joggal ellentétesnek minősítették az adatvédelmi ombudsman hivatalának megszüntetését. A strasbourgi emberi jogi bíróság szerdán kimondta, hogy önkényes és túlságosan korlátozó a kormány által kitalált egyházi törvény, még akkor is, ha a kormány az Alaptörvényt módosította érte (mivel korábban a magyar Alkotmánybíróság is aggályosnak találta a törvényt).

Most pedig a pálinka-szabadságharc frontja szakadt be. Már várjuk, hogy Lázár János keményen megmondja: ezeknek a bíróságoknak még annyi fogalmuk sincs a magyar valóságról, mint a magyar bíróságoknak.

Tovább

Magyar szélsőjobbosok Szerbiában

2014. április 4., 13:44 Módosítva: 2014.04.04 19:53
19

A szűnni nem akaró vajdasági magyarellenes konfliktusokból építkeznek.

Tovább

Kemény EP-képviselők: bombázó, anya, nagymama és hányózacsigyűjtő

2014. március 29., 13:24 Módosítva: 2014.03.31 09:55
199

Eija-Riitta Korhola finn képviselőnő nem egy liga Selmeczi Gabriellával. Könnyed és természetes, és 15 éve az EP stabil tagja.

Tovább

Obama: Készek vagyunk az EU energiafüggőségét enyhíteni

2014. március 26., 16:30 Módosítva: 2014.03.26 22:13
53

Felgyorsíthatják a cseppfolyós amerikai gáz importját Európába.

Tovább

Brüsszelben ma halál autózni

2014. március 26., 11:12 Módosítva: 2014.03.26 15:58
185

Obama látogatása rémálom Brüsszelnek egy átlagos EU csúcs előkészületeihez képest.

Tovább

Kimagasló fizetés, jó munkakörülmények

2014. március 25., 13:49 Módosítva: 2014.03.26 00:59
289

Nehéz bekerülni, de most Önből is lehet eurokrata!

Tovább

Rovatok