Index Vakbarát Hírportál

Punk mise jóvátételéért imádkoztak az oroszok

2012. április 22., vasárnap 14:26

A februári "punk misén" elkövetett szentségtörés jóvátételéért imádkoztak vasárnap az oroszok a moszkvai főszékesegyházban és az ország más templomaiban. Az ortodox húsvét utáni második vasárnapon Moszkvában tízezer hívő jelenlétében tartottak istentiszteletet, amelyet Kirill, Moszkva és minden oroszok pátriárkája vezetett. A szertartás Moszkvában és más városokban a "vandálok által beszennyezett" ikonokkal és más kegytárgyakkal tartott körmenettel kezdődött.

Február 19-én öt csuklyás, hangosbeszélővel felszerelt nő hatolt be a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházba, és Putyin-ellenes "punk misét" tartott az oltár előtt. A Pussy Riot formáció kisgyermekes anya tagjait a rendőrség őrizetbe vette, és akár hétévi börtönbüntetést is kiszabhatnak rájuk. Korábban a moszkvai Bogojavlenszkij székesegyházban is volt hasonló incidens, később több vidéki városban is kegytárgyakat és templomokat rongáltak meg.

"Szűzanya, űzd el Putyint" - énekelték egyebek mellett a nők a moszkvai székesegyházban, bírálva, hogy az egyház támogatja a március 4-én immár harmadszor elnöknek megválasztott Vlagyimir Putyint, jelenlegi kormányfőt. Az ortodox egyház és a leendő elnök hívei az egyház és a hatalom melletti mozgósításra használták fel az incidenst. A vasárnapi moszkvai rendezvényre több ezer rendőrt vezényeltek ki.

Rovatok