Index Vakbarát Hírportál

Boltot béreltek a nairobi terroristák

2013. szeptember 25., szerda 17:48

Kétszer annyi halottról ír az al-Sabáb szomáliai terrorista szervezet a Twitteren, mint amennyiről a hivatalos adatok szólnak. A kenyai hatóságok egyelőre 66 civil és 6 fendfenntartó haláláról számoltak be. A terroristák 137 halottról tudnak.

A hétvégi mészárlás áldozatainak száma valóban több lehet az eddig elismert 72-nél: egyrészt, a Vörös Kereszt még mindig további 63 eltűntet tart nyilván, másrészt, mert a kenyai rendőrség is elismeri, hogy még lehetnek áldozatok az épületben keletkezett romok alatt. Az épület három szintje akkkor omlott be, amikor a kommandósok bombákat is bevetettek a fegyveresek elleni harc utolsó, negyedik napján, kedden – írta a Reuters.

A fegyveresek a szombati támadás után vélhetően azért tudtak ennyi ideig ellenállni, mert jól ismerték az épületet – írta a Standardmedia. A kenyai portál szerint a fegyveresek hosszabb ideje boltot bérelhettek az épületben és különböző ürügyekkel az egész épületről is részletes térképeket szerezhettek.

A hatóságok ezért most az összes bérlőt kihallgatják, hogy kiderüljön, nem állnak-e kapcsolatban a terroristákkal.

A NYT forrásai közölték, hogy a túszejtők akciójuk előtt egy nehézgépfegyvert rejtettek el a sok üzletet magában foglaló, nagy kiterjedésű plázában. "A helyszínen voltak a felszereléseik, segítőik voltak az épületben" - mondta az egyik amerikai illetékes.

A fegyvereket a helyszínen előre elrejtették, a támadást pedig minden részletre kiterjedően, alaposan eltervezték a kenyai Westgate bevásárlóközpontot elfoglaló fegyveresek, az al-Shabaab terrorszervezet tagjai - írta szerdán a New York Times (NYT).

A szomáliai merénylőkből, illetve bizonyos források szerint az Egyesült Államokban vagy más nyugati országban toborzott iszlamistákból álló csoport tagjai a támadást megelőző hetekben alaposan eltervezték a támadást, áttanulmányozták a bevásárlóközpont alaprajzát, valamint az épület szellőzőrendszerét.

A NYT forrásai közölték, hogy a túszejtők akciójuk előtt egy nehézgépfegyvert rejtettek el a sok üzletet magában foglaló, nagy kiterjedésű plázában. "A helyszínen voltak a felszereléseik, segítőik voltak az épületben" - mondta az egyik amerikai illetékes.

A lap szerint a kenyai biztonsági erőkéhez hasonló gépkarabélyokkal felszerelt támadók közül néhányan váltóruhát is vittek magukkal, hogy a mészárlást túlélő civilek közé vegyülve elszökhessenek a hatóságok elől. A DNS-elemzés lehetővé fogja tenni annak megállapítását, hogy a merénylők között valóban voltak-e nyugati országokban toborzottak. A napilap által megszólaltatott szemtanúk elmondták, hogy legalább két nő is volt a fegyveresek között.

Kenya nem vonul ki

Az al-Kaidához kötődő al-Sabáb fő követelése a támadáskor az volt, hogy ez ENSZ által támogatott az Afrikai Unió tagjainak részvételével zajló szomáliai békemisszióban szerepet vállaló kenyai hadsereg vonuljon ki Szomáliából. Nairobi két éve küldte a szomszédos országba négyezer katonáját.

Az ország elnöke közölte: fel sem merült a terroristák követelésének teljesítése. Uhuru Kenyatta három napos gyászt rendelt el a támadás kapcsán, amelyben saját bevallása szerint neki is több rokona életét vesztette.

Barack Obama amerikai elnök – aki kenyai születésű apától származik – közölte, hogy Kenya mindenképp a térség biztonságának fontos támasza marad.

Zavaros hírek a Fehér Özvegyről

A hatóságok szerint a 10-15 fegyveressel végrehajtott támadás résztvevői között külföldi arab férfiak voltak, ám továbbra sem kizárt, hogy ott volt a „Fehér Özvegyként" hírhedté vált Samantha Lewthwaite. Bizonyos azonban, hogy a hatóságok letartóztattak egy brit állampolgárt, ám a brit sajtó szerint még nem egyértelmű, hogy a Nairobi repülőterén hétfőn elfogott, szomáliai származású férfinak valóban köze van a terrorista akcióhoz.Szemtanúk több nőnek öltözött fegyverest is láttak, ám nem kizárt, hogy ez csupán álruha volt, amelynek segítségével fegyvert csempésztek a biztonsági őrökkel ellenőrzött épületbe.

A kenyai hatóságok eddig 11 embert vettek őrizetbe a támadás kapcsán, ám nem tudni, ebből mennyi a helyszínen élve elfogott terrorista és mennyi a távolabb kézre kerített gyanúsított. Nem erősítették meg azt sem, hogy az elfogottak – vagy a halott fegyveresek között – valóban volt amerikai állampolgár.

Rovatok