Index Vakbarát Hírportál

Hogyan tudsz megtanulni folyékonyan beszélni külföldiül?

2018.07.20. 11:14
Sokan megtanultunk valamilyen idegen nyelvet így vagy úgy, és gyakran használjuk is. De vajon jól tudjuk, amit tudunk, vagy ismerjük a legújabb kifejezéseket? Mini angol és német nyelvtanfolyam a Szevasztok blogon a Converzum nyelvi közösségi tér  szakmai támogatásával.

Mindannyian arra vágyunk, hogy a tanult idegen nyelven folyékonyan és felszabadultan kommunikáljunk, miközben sokszor a nyelvtanulási szokásainkkal pont akadályt gördítünk magunk elé.

Nézzük először, hogy mi az, ami biztosan nem segít:

  • Ha folyton csak nyelvtani feladatokat oldasz meg.
  • Ha nem tudsz elszakadni a fordítási kényszertől.
  • Ha nem mersz semmit kimondani, amíg nem vagy benne biztos, hogy tökéletesen helyes.
  • Ha kerülöd az olyan helyzeteket, ahol meg kell szólalnod.

Ezek helyett tedd a következőket és megoldódik a nyelved:

Bővítsd a szókincsed!

Egyszerű nyelvtani szerkezetekkel, és akár néhány hibás mondattal is remekül el tudsz boldogulni. Ehhez viszont fontos, hogy legyen olyan szókincsed, amivel el tudod mondani, vagy legalább körül tudod írni, hogy mit is szeretnél. Egy nagyon egyszerű és viszonylag kevés energiát igénylő módja a szókincsbővítésnek, ha olyan szavakat keresel, amik magyarul nagyon hasonlóak. Üsd fel bárhol a szótáradat és sok ilyet fogsz találni!

Szokj le az állandó fordításról!

Ha szokásod, hogy lefordítasz mindent, ami idegen nyelven eléd kerül, vagy rendszeresen először akkurátusan megfogalmazod magyarul, amit szeretnél elmondani, akkor azt javasoljuk, hogy erről a szerről gyere le! Egyrészt lelassít, másrészt, amit magyarul kigondolsz, nem biztos, hogy pont úgy átültethető külföldire. Könnyebben kezdesz el idegen nyelven gondolkodni, ha mesterségesen idegennyelvi környezetet teremtesz magadnak: állítsd át a telefonod menüjét és a számítógéped nyelvét, nézz eredeti nyelven filmet, olvass dalszövegeket, amerre jársz, mindenhol keresd az idegen nyelvű kiírásokat és hallgasd ki a turistákat a buszon!

Add fel a maximalizmusodat!

Élj együtt a gondolattal, hogy hibázni fogsz, és hidd el, hogy ez egyáltalán nem baj. Mások nem olyan szigorúak veled, mint te magaddal. Sokszor fogod azt tapasztalni, hogy akivel beszélsz, kevésbé jól használja a nyelvet, mint te. Állítsd át a gondolkodásodat, figyelj inkább arra, amit jól, választékosan mondasz. Örülj többször a helyes mondatoknak, és bosszankodj ritkábban a helyteleneken.

Gyakorolj!

Használj ki minden alkalmat, amikor gyakorolhatsz, ne szaladj el a lehetőségek elől, bármilyen nagy is a kísértés! Ha azt szeretnéd, hogy a nyelvtanulásba fektetett idő, energia és pénz megtérüljön, akkor keresd az olyan helyzeteket, ahol gyakorolhatod a szóbeli kommunikációt akár az órán, akár az utcán. Ha kevés a kínálkozó lehetőség, akkor legalább beszélj magadban idegen nyelven. Ha rendszeresen ráveszed magad, hogy belül külföldiül fogalmazd meg a gondolataidat, hangosan is könnyebben fog menni.

Converzum - a nyelvi közösségi tér   Rovatok