Index Vakbarát Hírportál

Clinton zuhanórepülésben, zavar a republikánus erőtérben

2007.11.23. 16:04

Drámai változásokat mutat John Zogby, a hagyományosan legmegbízhatóbb amerikai közvélemény-kutató november közepi országos felmérése. Hillary Clinton a legfrissebb adatok szerint nem csak Iowában vesztette el a vezetést, országosan is mélyrepülésbe kezdett. Persze még így is toronymagasan vezet, de a nyolc százalékpontos népszerűségcsökkenés már több egy figyelmeztetésnél.

Zogby adatai szerint Clintonné 38 százalékkal vezet, Barack Obama 27 százalékkal (októberhez képest +2) a második, a holdvilágképű karolinai srác, John Edwards meg 13 százalékkal (+4) a harmadik. A többiek a statisztikai hibahatár alatt maradtak.

Republikánuséknál is komoly trendváltás zajlik. Az élen Rudy Giuliani nyugodtan dőlhet hátra, most 29 százalékon áll, egy hónapja 28-on. A második helyen viszont Fred Thompson öt százalékot esett (szeptember óta pedig kilencet), és már csak minimálisan vezet a Chuck Norrisszal megtámogatott Mike Huckabee előtt. Thompson 15 százalékon, Hucka 11-en (+7) áll. A negyedik helyen az Iowában vezető Mitt Romney áll 9 százalékkal, öt százalékpontos népszerűségvesztés után, holtversenyben John McCainnel. Ötödik Ron Paul 5 százalékkal, mérsékelten növekvő szavazótáborral.

Nem is csoda, hogy Thompson és Romney stábja máris nagy rakás trágyát bányászott elő Hucka múltjából, tudtuk meg a Wonkette olvasgatása közben.



Rovatok