Index Vakbarát Hírportál

Idén szilveszterkor elmarad a részegen hempergés

2007.11.23. 14:08

Már biztos, hogy lőttek az amerikai elnökjelöltek nyugodt karácsonyának és nagyon úgy tűnik, hogy idén a-két-napig-ki-vagyok-ütve-utána szilveszteri ivászatokat is mindenkinek ki kell majd hagynia: hivatalosan is előrehozták ugyanis a new hampshire-i előválasztás időpontját 2008. január 8-ra (Guardian).

Ez egyben azt is jelenti, hogy őrült hajtás várható a következő hat hétben, hiszen a jelölteknek csak néhány napjuk lesz majd a január 3-ára kiírt iowai előválasztás (tudjuk, ez nem olyan előválasztás) és a következő megmérettetés között. A jövő év legelején azért sem lazsálhat senki, mivel a korábbi választások esetén már többször bebizonyosodott, hogy egy jó rajt végül akár sorsdöntő is lehet az elnökjelölti verseny későbbi szakaszában.

A statisztikák alapján az iowai választók közül ráadásul tízből négyen csak az utolsó héten szokták eldönteni, hogy kire szavaznak, ezért idén néhány kampánycsapat állítólag külön reklámcsomaggal készül karácsonyra. A kisebb jelöltek a siker érdekében már lassan Iowába költöznek, Joe Biden és Chris Dodd is családostul Des Moines-ban, az állam fővárosába tölti majd az év végi ünnepeket. Persze igazán majd a demokrata éllovasokra lesz érdemes odafigyelni, hiszen néhány napja már megírtuk, hogy Obama az iowai felmérésekben megelőzte az országosan vezető Hillary Clintont.

Egyébként az ünnepi időszakkal nincs könnyű dolguk a kampánycsapatoknak, mivel a túlzott nyomulás akár vissza is üthet. „Necces a dolog. Tíz hónapot töltesz azzal, hogy te lehess a télapó, és közben el kell kerülni, hogy végül Grincsként végezd, aki ellopja a karácsonyt és betolakodik az emberek magánéletébe” - magyarázta David Axelrod, Barack Obama vezető stratégája a Washington Postnak.

A new hampshire-i szavazás előrehozása - 2000-ben még február 1-jén, 2004-ben pedig január 27-én volt az első előválasztás - egyébként kötelező volt, mivel az állam törvényei alapján hagyományosan legalább egy héttel a többi állam előtt kell megrendezniük az USA legelső előválasztását (Iowa ugye külön kategória), Michigen pedig január 15-ére rakta saját szavazását.

Egyébként minden államban nagyon sietnek valahova: az előrehozás dömping miatt február 5-én például mindjárt huszonkét tagállamban, köztük New Yorkban és Kaliforniában döntenek az elnökjelöltekről, és a fontosabb tagállamok közül gyakorlatilag csak Texas marad majd későbbre. Ez egyben azt is jelenti, hogy 2008-ban már február elejére eldől, hogy ki lesz a pártok valószínű elnökjelöltje, vagy azt borítékolhatjuk majd, hogy a szoros állás miatt hatalmas vérengzés várható majd a jelöltállító gyűlésen.



Rovatok