Index Vakbarát Hírportál

A Huck kilőné Clintont a Marsra

2007.11.29. 08:11

Az első értékelések legtöbbje az éles hangnemet, az egymás elleni támadásokat emeli ki a nyolc republikánus jelölt vitája után. A CNN és a - kérdéseket felhasználóitól gyűjtő - YouTube által szervezett vita magyar idő szerint csütörtökre virradóra zajlott a floridai St. Petersburgben.

Az alaphangot Giuliani és Romney csúnya szóváltása adta meg: Romney szerint Giuliani polgármesterként menedéket adott városában az illegális bevándorlóknak. Giuliani szerint Romney egyenesen a házát alakította a papírok nélküli bevándorlók paradicsomává. Az utalás, amit Romney nagyon rossz néven vett, arra vonatkozott, hogy egyszer kiderült: egy Romney által otthona kertjében alkalmazott cég illegális munkásokkal dolgoztatott. Később Fred Thompson rúgott vissza a témában Giuliani felé - de csak miután felhívta a figyelmet, hogy Romney bevándorló-kérdésben (is) gyökeresen más álláspontot képviselt korábban -, amikor a Kerik-ügyre utalva azt mondta: Csak nem hiszi már a polgármester úr, hogy mindenki felelős mindenkiért, akit valaha alkalmazott?

Összecsapott, Irak ügyében, a teljes mellszélességgel háború-párti McCain és az azonnali kivonulást szorgalmazó Ron Paul. Romney nekiugrott Huckabee-nek, amiért az utóbbi Arkansas kormányzójaként támogatta az illegális bevándorlók gyermekeinek oktatását ("Illő tisztelettel mondom, jobb ország vagyunk mi annál, hogy a gyermekeket büntessük olyasmiért, amit a szülők követtek el" - felelte a Huck). Romney belebonyolódott egy megnyerhetetlen vitába az egykor Vietnamban hadifogolyként megkínzott McCainnel arról, hogy milyen eszközök engedhetőek meg a fogva tartott, terrorista-gyanús személyekkel szemben.

És így tovább. A műsorban 30-30 másodpercben a jelöltek előre elkészített reklámfilmjeit is levetítették. Ezek közül a legnagyobb feltűnést Thompson klipje keltette, amely Romney és Huckabee korábbi kijelentéseit (téma: abortusz, illetve adók) állította szembe jelenlegi álláspontjukkal (Romney megfelelő Legfelsőbb Bíróság-döntés esetén elnökként általános és országos abortusz-tilalmat rendelne el - amit az életfogytos pro-lifer Ron Paul például nem tenne meg -, a Huck pedig meg akarja szüntetni az IRS-t, vagyis a szövetségi adóhivatalt). Ezzel hivatalosan is megkezdődött a negatív kampány a televíziós hirdetésekben. (Gyorselemzésünk: Thompson megpróbálja magát az egyetlen komoly szociálkonzervatív jelöltté manőverezni, vagyis eltakarítani a bizonytalankodó Romney-t és az üstökösként emelkedő Huckot, mielőtt végképp késő lenne, hogy aztán ebből a pozícióból játszhassa le a végső meccset Giulianival.)

Az egész estét a konzervatív bázis számára fontos, úgynevezett "papa-témák" (háború, fegyverek, határvédelem, adók) uralták, a "mama-témákról" (oktatás, egészségügy) legfeljebb ezek mellékleteként esett szó. A nyolc jelölt közül összesen hárman vallották azt, hogy nem, nem tartanak otthon lőfegyvert (Giuliani, McCain, Romney), s általában is azon ment a versengés, hogy ki tudja magát mintaszerűbben konzervatívnak mutatni. (Ami logikus, amikor a republikánus primary-szavazókra megy a vadászat, de a most elmondott mondatok visszaüthetnek majd, ha a majdani jelöltnek a majdani országos kempányban centristább álláspontot látszik célravezetőnek elfoglalni.)

A National Review értékelése szerint igen rosszul sikerült vita volt ez, amiből még a legjobban John McCain jött ki. "Ron Paul azt akarta, hogy komolyan vegyék. Na, ezt most megkapta McCaintől egy Irak-ügyi arconfejelés formájában" - írja plasztikusan Jim Geraghty. Egyértelmű második helyezettnek nyilvánítja Huckabee-t (akinek Chuck Norris a helyszínen szurkolt), aki a "leglazább, legszórakoztatóbb, legtermészetesebb" kampányoló a mezőnyben. (A New York Times ugyancsak arról ír: a GOP-mezőny "új realitása" az, hogy a Huck központi szereplő lett.) Geraghty szerint Rudyból kezd kijönni az állat, de ettől még a jobbak között volt. Bénázott Romney és Ron Paul, aki egyébként a legjobb metaforákat hozza ki a kommentátorokból. Geraghty szerint konspirációs elméleteivel sokak számára úgy mutat, mint az X-akták cigarettázó embere, Glenn Reynolds pedig úgy véli: túlságosan gyakran kelt olyan benyomást, mint egy őrült öregember, aki a buszmegállóban magyaráz az arrajáróknak.

Az este mondásai, a fentiek után nem meglepően, a Huck nevéhez fűződnek, aki egyrészt kijelentette, hogy "Jézusnak több esze volt annál, hogy választásokon induljon", másrészt arra a kérdésre, hogy elnökként finanszírozná-e a NASA űrkutatási programját (Ron Paul persze dehogy), azt válaszolta: Hát hogyne, és talán Hillary Clintont fel is lehetne tenni az első Mars-rakétára.



Rovatok