Index Vakbarát Hírportál

Szó bennszakad, hang fennakad, / Lehellet megszegik

2008.01.03. 12:19

Már csak órák vannak hátra az iowai kaukuszig, ideje egy utolsó pillantást vetni a közvélemény-kutatásokra. Kedvenc pollsterünk, John Zogby szokásához híven az utolsó héten napi méréseken alapuló, úgynevezett tracking-pollokkal (az egymást követő napokon felvett minta együttes kiértékelésével) szórakoztattja az erre fogékonyakat. A trendkövetésre kitűnően alkalmas felmérések szerint a vártnál is keményebb vérengzés lesz este.

Kezdjük a demokratákkal. Zogby trendkövető modellje szerint az utolsó napokban Barack Obama és John Edwards tudta növelni támogatottságát, Hillary Clinton visszaesőben van. Százalékosan Obama 28 (+2 az előző napihoz képest), Clinton 28 (-2), Edwards 26 (+2) százalékon áll. Ha mellénézzük a remek Pollsterblog összegzéseit, a zászló egyértelműen Obamának áll. A blog három összegzést is ad, egy konzervatívat (CE), egy trendérzékenyt (SE) és egyet az utolsó öt kutatás összegzése alapján (5A). Ezek közül a CE és az SE is trendkövető, az SE érzékenyebb a változásokra, azaz hamarabb mutatja meg a közvéleményben érezhető, de még nem teljesen kiforrott fordulatokat.

A lényeg a lényeg, a CE szerint az utolsó héten beleerősítő Clinton vezet 28,9 százalékkal, Obama 27,9, Edwards 25,8 százalékon áll. Az SE szerint Clinton feltámadása rövid életű volt, 27,5 százalékával szemben Obama 30,3, Edwards 26,4 százalékra számíthat. Az 5A az utóbbi adatokat erősíti, Obama 29, Clinton 28,6, Edwards 26 százalékon áll. Mivel a legfrisebb mérések is január 1-iek, a trendek szerint az sem elképzelhetetlen, hogy Clinton a számára katasztrofális harmadik helyen végez csak. Ez, bár idén semmilyen kijelentést sem szabad elhamarkodni, akár egész kampányát megpecsételheti.

Az már az első három jelölt százalékos arányaiból is látszik, hogy a többiekre kár szót vesztegetni. Bill Richardson ugyan feljött hét százalékra - és ezzel párhuzamosan New Hamshire-ben is erősített, komolyan még ő sem tud beleszólni a dolgokba. Bár az, hogy támogatóinak mi a másodlagos preferenciája, akár döntő is lehet.

Így állnak a demokraták

A republikánusoknál egy csepett sem tisztább a helyzet. Ha a nyers adatokat nézzük, a fantasztikus decembert produkáló Mike Huckabee az utolsó pillanatban megtorpanni látszik, a megtépázott Mitt Romney pedig a legjobbkor kapott életre. Zogby tracking-pollja és a CE szerint még mindig a Huck áll nyerésre, mindkét mérés két százalékpontos előnyét mutatja ki. De Zogby mérésén már látszik a visszaesés: Huckabee 28 (-1), Romney 26 (+1). A gyors változásokra érzékeny SE és az 5A szerint már Romneynak áll a zászló. Ezek szerint a mormont 28,4, illetve 29 százalék támogatja, a Huckot 28,1, illetve 27,8 százalék.

Így pedig a republikánusok

A két megasztár mögött is kemény ütközet folyik. Az elmúlt napokban a New Hampshire-i primary fő esélyesévé előlépett John McCain hónapokig tartó zuhanás után csaknem megduplázta támogatottságát, most 12,5-13 százalékon áll. De feltámadt Fred Thompson is (a Romney és a Huck által uralt szociális konzervatív térfélen induló ügyész/színésznek jót tehet, hogy azok ketten elől elkezdtek negatívkodni, az iowaiaknak nem fekszik a negatív kampány). Persze, ez is csak a kieséshez elég, már rebesgetik is a visszalépését, a Politico szerint John McCaint támogathatja. (Köszönjük a linket kommentezőnknek, Anrnak!)

És nem szabad elfeledkezni az utolsó napokban szintén erősödő Ron Paulról sem, aki a mérések szerint 7,5 százalékra számíthat. Ez ugyan édeskevés, de nála arról sem szabad elfeledkezni, hogy jelentős támogatásra számíthat a hagyományos mérésekben láthatatlan, független/elsőszavazó rétegben.

Rudy Giuliani viszont hatalmas verésre számíthat, a hatodik helynél jobbra nem futja neki az adatok szerint. Az egykori, az országos mérésekben még mindig bivalyerősnek tűnő frontrunner New Hampshire-ben is meredeken zuhan, a trendek szerint Huckabee már most majdnem leszorította a képzeletbeli dobogóról. És ha a Huck nyer, vagy csak kicsit kap ki Romneytól, meg is fogja előzni.



Rovatok