Index Vakbarát Hírportál

Bill Richardson Obamát támogatja

2008.03.21. 12:01

Barack Obama kampánycsapata bejelentette, hogy Bill Richardson új-mexikói kormányzó az illinois-i szenátor elnökjelöltségét támogatja és pénteken egy portlandi nagygyűlésén hivatalosan is kiáll majd Obama mellett. Az Egyesült Államok legfontosabb latino politikusának az állásfoglalása nagyon fontos támogatást jelent a latino népesség körében Hillary Clintonnál népszerűtlenebb és az utóbbi hetekben erősen támadott demokrata elnökjelölt számára. (AP, CNN)

Közleményében Richardson kiváló és tapasztalt vezetőnek nevezte Hillary Clintont, ugyanakkor Obamában történelmi elnököt és különleges esélyt lát. Szerinte az illinois-i szenátor képes egyesíteni a nemzetet és visszaállíthatja az Egyesült Államok vezető szerepét a nemzetközi politikában. Az új-mexikói kormányzó egyben kifejtette, hogy mélyen érintette Obama faji kérdésről tartott beszéde a héten, amellyel az illinois-i szenátor az utóbbi időben a gyülekezetét vezető Jeremiah Wright tiszteletes kínos kijelentései kapcsán őt ért támadásokra reagált. Richardson hozzátette, hogy csak az emberek összehozásával, csak a különbségek áthidalásával lehetnek sikeresek az amerikaiak. Egy korábbi Clinton kritikára is kitért, amikor megemlítette, hogy Hillaryvel szemben Obama főparancsnoki képességeiben sem kételkedik.

Richardson az USA egyetlen latino kormányzója, aki a két éllovas és John Edwards mellett a negyedik legfontosabb demokrata elnökjelölt volt 2008-ban. A győzelemre ugyan nem volt esélye, azonban sokan bármelyik versenyben maradt jelölt győzelme esetén potenciális alelnökjelöltet, vagy éppen külügyminisztert láttak benne. Január eleji visszalépését követően mind Hillary, mind Obama megkörnyékezte, azonban végig különösen vigyázott, hogy ne kötődjön egyik félhez sem. Ugyanakkor tartózkodása már önmagában is sokatmondó volt: Hillary kampánystábja a hírek szerint meg is sértődött, amiért a Clintonok családi barátjának tartott, Bill Clinton alatt ENSZ nagykövet és energetikai miniszter politikus nem állt ki azonnal a korábbi first lady mellett.

Visszalépése ugyanakkor Hillarynek kedvezett, aki így gond nélkül, általában kétharmad-egyharmad arányban nyerte a kulcsfontosságú latino szavazatokat a szuperkedden és az azt követő államokban. Richardson kiállása mindenképpen segíthet Obamának, aki korábban több fontos spanyolajkú napilap támogatása ellenére sem tudta növelni elfogadottságát a latinó népesség körében. Elemzők szerint egyébként a demokrata elnökjelöltség elnyeréséhez szükséges szuperdelegáltakért folytatott versenyben is fontos skalp lehet Richardson kiállása, aki döntésével számos még tartózkodó szuperdelegáltat Obamához csábíthat. Egyébként amennyiben elnyeri a demokrata jelöltséget, Obamának a novemberi elnökválasztáson is jól jöhet a népszerű kormányzó támogatása, mivel egyes felmérések szerint a republikánus elnökjelölt John McCain sem áll rosszul a hagyományosan demokrata bázisnak tartott latinók között.

Obama kampánystábja korábban már többször bebizonyította, hogy a kellő helyzetekben nagyon profin használja a különböző támogatásokat (például a Kennedy család kiállását). Ebben az esetben is úgy tűnik, mintha Richardson támogatását már előre tartalékolták volna, hogy valamilyen botrány esetén felülírják a segítségével az Obama számára adott esetben kedvezőtlen címlapokat. Mi mindenesetre azon sem lepődnénk meg túlzottan, ha a jövőben akár Michael Bloomberg vagy éppen John Edwards is éppen egy szükséges pillanatban jelentené be az illinois-i szenátor támogatását.



Rovatok