Index Vakbarát Hírportál

Bill Clinton durván kifakadt

2008.04.03. 15:09

Bill Clinton a hétvégi kaliforniai állami konvención személyesen akarta meggyőzni az állam még el nem kötelezett 21 szuperdelegáltját, hogy Hillaryt támogassák. Ugyanakkor több szuperdelegált szerint nem sült el a legjobban Bill látogatása, mivel az exelnök néhány szuperdelegált előtt kifakadt a felesége helyett Barack Obamát támogató Bill Richardson már visszalépett elnökjelöltre, a médiára és az egész jelöltállító folyamatra. „Ez volt az egyik legborzalmasabb politikai találkozó, amin valaha is részt vettem” - fogalmazott az egyik szuperdelegált. (San Francisco Chronicle, AP)

A helyszínen lévők elmondása alapján Clinton meglehetősen fáradtan érkezett Chicagóból a konvencióra, de az elején még a régi, megnyerő elnököt hozta és mindenkivel jókedvűen elbeszélgetett. A bomba egy közös fotózás után robbant, amikor az exelnök és nagyjából 15 szuperdelegált - köztük Hillary támogatók és el nem kötelezettek - elvonult egy színpadhoz közeli szobába. Ott aztán Rachel Binah, egy korábban Richardsont támogató Hillary szuperdelegált nehezményezte Billnek, hogy az egykori first lady egyik stratégája, James Carville az elmúlt hetekben az Obama-támogatás kapcsán többször is Júdásnak nevezte az új-mexikói kormányzót.

Bill az AP szerint ugyan utalt rá, hogy nem ért egyet Carville kijelentéseivel, de a San Francisco Chronicle szerint egyértelműen ez volt az a pillanat, amikor kiengedték a szellemet a palackból. „Ötször mondta az arcomba, hogy soha nem tenne ilyet” - jelentette ki Richardsonról elvörösödött fejjel, és ujjal mutogatva Clinton. Hozzátette, hogy az új-mexikói kormányzó legalább annyit megtehetett volna, hogy semleges marad, ha már nem Hillaryt támogatta. Az AP-nek nyilatkozó helyszínen tartózkodó szuperdelegáltak szerint az exelnököt láthatóan nagyon mélyen érintette Richardson döntése, aki korábban energetikai miniszter és ENSZ nagykövet is volt Bill elnöksége alatt és Clintonék családi barátjának számít. Az exelnök ugyanakkor nem állt meg az ország egyetlen latino kormányzójánál, a következő percekben indulatosan kifogásolta, hogy a média szerinte igazságtalanul bánik Hillaryvel, de még a meglehetősen sajátos szabályrendszerű kaukuszok létjogosultságát is megkérdőjelezte, amelyeken szinte kivétel nélkül mindig Obama nyert Hillaryvel szemben.

A San Francisco Chronicle írása szerint a szuperdelegáltak megdöbbenve nézték az exelnök kifakadását, ugyanakkor az AP-nek többen azt mondták, hogy Bill inkább egy sértődött mártírnak tűnt, nem pedig dühödt dúvadnak, és egyikük az ABC Newsnak is jelezte, hogy a San Francisco Chronicle szerinte kicsit túlzott az esetről szóló cikkében. Bill mindenesetre gyorsan megnyugodott és a színpadon a nagyközönség előtt már a párt egységéről beszélt, és mindenkit arra szólított fel, hogy nyugodjon le a kiélezett küzdelemben. „Szerintünk ezzel magára is gondolt” - vélte az egyik szuperdelegált. Clinton kampánystábja később nem kommentálta az esetet, csupán annyit erősítettek meg, hogy Bill valóban részt vett Kaliforniában a hétvégén az állami konvención. A San Francisco Chronicle szerint ugyanakkor Bill az állami demokrata pártelnökön keresztül külön bocsánatot kért a viselkedéséért a Richardson témát előhozó Binahtól.

Az esetre reagálva az új-mexikói kormányzó szóvivője a hét elején kijelentette, hogy főnöke soha nem ígérte meg Billnek és Hillarynek a támogatását. Szerdán este aztán a CNN The Situation Room nevű politikai elemző műsorában Richardson személyesen is cáfolta, hogy bármilyen ígéretet tett volna Clintonéknak. Hozzátette, hogy valóban volt egy időszak, amikor nagyon közel állt ahhoz, hogy nyilvánosan kiálljon Hillary mellett, azonban elsősorban Obama faji kérdésről tartott nagyszabású beszéde után megértette, hogy az illinois-i szenátor megfelelőbb az ország egyesítésére. Azt is elmondta, hogy Hillaryt ugyan felhívta telefonon az Obama-támogatás bejelentése előtt, azonban Bill-lel azóta nem beszélt, pedig a szuperkedd előtt még együtt nézték az amerikai foci döntőt Richardson Santa Fe-i otthonában.



Rovatok