Index Vakbarát Hírportál

New Hampshire biztosan Obamáé

2008.11.05. 02:32

A CNN az exit pollok alapján odaadta New Hampshire-t Obamának, aki az adatok alapján a választók több mint felét alkotó nők kétharmadát megszerezte, és a férfiak többsége is rá szavazott. Életkori bontás alapján is minden csoportban tartolt a demokrata jelölt, még a 65 éven felüliek között is 59 százalékot ért el.

Barack Obama győzelme nem számít különösebb meglepetésnek az 1992-ig egyébként republikánus bázisnak számító New Hampshire-ben, ami a legutóbbi elnökválasztások alkalmával még egyike volt a billegő államoknak. 2008-ban azonban valójában végig a demokrata jelölt vezetett a felmérésekben, és október végére már kétszámjegyű előnyre tett szert a republikánus John McCainnel szemben, köszönhetően például annak, hogy az állam lakói Obamát alkalmasabbnak tartották a gazdaság rendbetételére.

A New Hampshire Egyetem egyik tanulmánya szerint a 2000-ben 1,27 százalékkal még George Bush, majd 2004-ben 1,37 százalékkal John Kerry által megnyert államban a magabiztos Obama győzelmet vetített előre hogy a legnagyobb választói csoportot képviselő 332 ezer független szavazónak a fele is Obamát támogatta, míg csak negyedük szimpatizált inkább McCainnel. Emellett 2008-ban a demokraták 265 ezer regisztrált szavazójukkal beérték a 271 ezer republikánust.

Az állam akár tartósan demokrata bázis maradhat, mivel az egyetem másik kutatása szerint 2008-ban választásra jogosultak fele új szavazó 2000-hez képest. Egy részük valamelyik másik államból, de leginkább a demokrata Massachusetts-ből költözött New Hampshire-be, míg a többiek az elmúlt nyolc évben töltötték be 18. életévüket. Mindkét új csoportban 53 százalék a demokrata szavazók aránya, tíz ponttal nagyobb, mint a 2000-ben is az államban élő lakosok esetében, akik még egyenlő mértékben oszlottak meg a két párt között.

A demográfiai változások már 2006-ban is érződtek, amikor a demokraták az időközi választáson mindkét kongresszusi képviselői helyet megszerezték, és John Lynch kormányzót nagy fölénnyel újraválasztották. Abban az évben ráadásul 1911 óta először az állami törvényhozás mindkét házát megszerezték a demokraták.

McCainnak ugyanakkor különösen fájhat az állam elvesztése, amit már a 2000-es republikánus előválasztáson is megnyert, és amely szinte második otthona.



Rovatok