Index Vakbarát Hírportál

Felesküdtek az új szenátorok és képviselők

2013.01.03. 21:27

Letették a hivatali esküt csütörtökön az új összetételű, 113. amerikai kongresszus új és újraválasztott szenátorai és képviselői.

Miként az előző kongresszusban, a szenátus a mostaniban is a demokraták (55:45 arányban), a képviselőház pedig a republikánusok (234:201 arányban) ellenőrzése alatt áll. Mivel a törvények elfogadásához mindkét ház jóváhagyása szükséges, a kamarák közötti szembenállás továbbra is magában hordozza olyan patthelyzetek veszélyét, mint amilyen az elmúlt két év során például az adósságplafon megemelésével, vagy a "pénzügyi sziklaszirt" elkerülésével kapcsolatban kialakult.

A 100 tagú szenátusban, amelyben a mandátumok egyharmadáról döntöttek novemberben a választók, Joe Biden alelnök eskette fel a hatéves hivatali idejüket megkezdő honatyákat. (Az amerikai alkotmány értelmében a felsőház ülésein az alelnök elnököl, és szavazategyenlőség esetén az ő voksa dönt.)

A teljes egészében újraválasztott, 435 fős képviselőház elnöke ismét John Boehner ohiói republikánus képviselő lett. Boehner, aki csütörtökön másodszor nyerte el a tisztséget, 220 szavazattal végzett a második helyre került Nancy Pelosi, a ház demokrata kisebbségi képviselőcsoportjának vezetője előtt, akire 192-en voksoltak. (A szavazáson további 10 személy kapott még voksot.)

Boehner, akinek Pelosi nyújtotta át a házelnöki kalapácsot, a saját fogadalma után feleskette képviselőtársait is. Az alsóházi honatyák mandátuma két évre szól.



Rovatok