Index Vakbarát Hírportál

Megint balhé volt Trump buliján

K  AP20160525005
2016.05.25. 07:48

Arizona után Új-Mexikóban is erőszakba torkollott a Donald Trump kampányfellépése elleni tiltakozás. A republikánus jelöltséget óriási meglepetésre elhódító populista politikus szerdán harcias tüntetőkkel találta szemben magát Albuquerque-ben. A több száz tüntető áttörte a rendezvényt biztostó vaskorlátot, és a hangos skandálás miatt a show-t többször is félbe kellett szakítani, és a rendőrségnek is be kellett avatkoznia.

A tüntetők Trump-trikókat égettek, üvegeket hajigáltak, verekedést provokáltak a republikánus jelölt híveivel - akik között számos latino és indián is volt. A rohamrendőrség sorfalat állt, végül könnygáz bevetésével fékezte meg a tüntetőket helyi idő szerint éjfél körül - bár a helyi rendőrség csak füstről ír, és tagadja a könnygáz használatát.

A táblákon és óriásszalagokon olyan mondatokat lehetett olvasni, hogy: "Trump fasiszta" vagy "Eleget hallottunk már". De Trump sem maradt adós a nívós érvekkel: egy idősebb tiltakozót lemamikázott, egy fiatalt pedig lepelenkásozott. Hívei közben folyamatosan biztatták a riposztjaiban, és kórusban skandálták:

Építsd meg azt a falat!

utalva a Trump által beígért falépítésre az amúgy is fallal elzárt amerikai-mexikói határon.

Beszédében Trump elsősorban gazdasági kérdésekre helyezte a hangsúlyt. Támadta a Clinton-házaspárt, mondván, a Bill Clinton elnöksége idején aláírt szabadkereskedelmi megállapodások nyomán munkahelyek sokasága szűnt meg Új-Mexikóban. Azt is sérelmezte, hogy a szövetségi államban túlságosan is sokan élnek segélyekből és az állam kormányzójának, a republikánus Susana Martineznek többet kellene tennie, jobban kellene teljesítenie. A kormányzó, aki korábban bírálta Trump illegális bevándorlókat érintő kijelentéseit, nem volt jelen a rendezvényen.

(via MTI, thehill.com)



Rovatok