Index Vakbarát Hírportál

Újraszámlálást kér három államban a zöldpárti jelölt

2016.11.25. 23:04

Jill Stein. 1 százalékot szerző zöldpárti elnökjelölt benyújtja a kérelmét a szavazatok újraszámlálására Wisconsin államban, miután sikerrel járt az erre irányuló pénzgyűjtése. A politikusnő két másik, szintén szoros eredményt hozó államban, Pennsylvaniában és Michiganben is újraszámlálást fog kérni a jövő héten (azoknak a benyújtási határideje akkor jár majd le), mert ahhoz is megvan az ehhez szükséges pénz, mindösszesen 5 millió dollár, közölte.

Noha Clinton megfordíthatná az eredményt, ha mindhárom államban őt hoznák ki győztesnek az újraszámlálássalm, elemzők szerint ez aligha lehetséges. Stein is azt nyilatkozta, hogy nem arra irányul a kezdeményezése, hogy Trump elnökségét blokkolja. Azt is mondta, hogy nincs bizonyítéka a manipulálásra, de "voksolási anomáliákat" jeleztek az adatelemzések, és "a szavazási rendszerek sebezhetők" voltak.

Stein lépését egyesek Clintonpártinak tartják, mások zöldpárti reklámnak, ő maga azt nyilatkozta, nincs más célja ezzel, mint a demokrácia védelme, megadni a szavazóknak azt, hogy bízhassanak a szavazási rendszerben.

Clinton stábja még nem kommentálta a lépést. Azért is kell jól átgondolniuk a nyilatkozatukat, mert a kampányban hevesen bírálták Trump olyan mondatait, amik arról szóltak, hogy nem feltétlen fogadja el a választások eredményét, ha Clinton nyer. 

A kezdeményezést ötmillió dollárral el tudja indítani Stein, de szüksége lesz még kétmillióra a további költségekre. 

Trump egyébként

  • Michiganben 0,3,
  • Pennsylvaniában 1,2,
  • Wisconsinban 0,7

százalékkal nyert.



Rovatok