Index Vakbarát Hírportál

CIA: Oroszország Trump győzelmén dolgozott

2016.12.10. 07:52
13 hozzászólás

A The Washington Post szerint titkos jelentést készített a CIA, amelyben azt állítják, hogy Oroszország Donald Trump győzelme érdekében avatkozott be az amerikai elnökválasztásba. A hírszerzés erről zárt ajtók mögött tájékoztatta a szenátus néhány illetékes tagját.

A CIA több olyan személyt is azonosított, akik kapcsolatban állnak az orosz kormánnyal, és több ezer, a Demokrata Párt feltört szervereiről származó e-mailt adtak át a Wikileaksnek - ismerteti a lap állításait az MTI.

A CIA álláspontja az, hogy Oroszország célja az volt, hogy segítsen Donald Trumpnak megnyerni a választást

- mondta egy név nélkül nyilatkozó amerikai forrás a lapnak.

A nevük mellőzését kérő források azt mondták a lapnak, hogy a 17 különféle amerikai hírszerző szervezet nem jutott formális egyetértésre, mert kisebb kérdésekben nem értenek egyet, így a CIA megállapításai nem tekinthetők hivatalos hírszerzési értékelésnek. Nem találtak például konkrét bizonyítékot arra, hogy egyenesen a Kremlből adtak utasítást az azonosított embereknek, hogy adják át a hackertámadásból származó információkat a Wikileaksnek.

Az érintett ügynököket ugyanis legalább egy szint elválasztja az orosz szövetségi kormánytól, nem közvetlenül a Kreml alkalmazásában állnak. A lap kitér arra is, hogy Moszkva korábban is élt már azzal, hogy a kormányzathoz közvetlenül nem köthető emberek végzik a titkosszolgálati munkát, így a politikusok hihetően tagadhatják a történteket. Julian Assange, a Wikileaks vezetője korábban kijelentette, az információk forrása nem az orosz kormány volt.

Ahogy mi is megírtuk, Barack Obama pénteken teljes körű vizsgálatot rendelt el az elnökválasztással kapcsolatos hackertámadások ügyében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!

Rovatok