Index Vakbarát Hírportál

Biden bocsánatot kért, amiért kétségbe vonta a Trump-szavazó feketék fekete identitását

2020.05.23. 17:19 Módosítva: 2020.05.23. 17:31

Joe Biden demokrata elnökjelölt országos felháborodást váltott ki egy pénteki rádióműsorban elhangzott mondatával, ami így hangzott:

Figyeljen ide, ha még mindig nem tudja eldönteni, hogy engem válasszon, vagy Trumpot, akkor maga nem is igazán fekete.

Biden szombatra rájött, hogy ez a műsorvezetőnek címzett megnyilvánulás nem igazán volt szerencsés, és már bocsánatot is kért a CBC cikke szerint

Nem szabadott volna ilyen fennhéjázónak lennem. Nem szabadott volna ilyen »bölcs« fickónak lennem 

– (ön)ironizált Biden bocsánatkérésekor, akinek reakciója nemcsak azért keltett megrökönyödést, mert a kérdező újságíró munkájához a bőrszínének semmi köze nem volt, hanem azért is, mert úgy tűnt, a demokrata jelölt szerint az Egyesült Államokban a feketék csak rá szavazhatnak, aki nem így tesz, az nem is igazán fekete.

Biden leginkább arra alapozza azt a meggyőződését, hogy a feketéknek mindenképpen rá kellene szavazniuk, hogy ő volt Barack Obama, az első fekete elnök alelnöke. Emellett kétségtelen, hogy hagyományosan a Demokrata Párt népszerűbb is a fekete szavazók körében, ám ez korántsem jelenti, hogy ne léteznének nagy számban fekete republikánusok. Tim Scott dél-carolinai szenátor például, aki republikánus és fekete bőrű, rögtön kikérte magának Biden általánosítását:

„1,3 millió fekete amerikai voksolt Trumpra 2016-ban. Joe Biden ma reggel mindannyiunknak azt mondta, »ti nem is vagytok feketék«. Mondhatnám, hogy meg vagyok lepve, de igazából a demokraták eleve elrendeltnek veszik a feketék támogatását, és megfélemlítik azokat, akik nem állnak melléjük” – reagált Twitteren.



Rovatok