Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden nem lép vissza az elnökjelöltségtől

2024.07.09. 06:06
Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok regnáló elnöke újra megerősítette: nem fog visszalépni az elnökjelöltségtől, és azt tanácsolta az MSNBC tévécsatorna telefonos interjújában, hogy aki nem akarja, hogy elinduljon a választáson, az induljon helyette.

Bárki, aki szerint nem kellene indulnom az elnökválasztáson, az induljon ellenem. Jelentkezzenek elnöknek, hívjanak ki – mondta Joe Biden hétfőn egy telefonos interjúban, amelyet az MSNBC tévécsatorna Morning Joe című műsorában adott váratlanul.

A regnáló elnök újfent kijelentette, hogy nem lép vissza az elnökjelöltségtől, annak ellenére, hogy több aggódó demokrata is ezt várná tőle. A regnáló elnök ugyanígy tett múlt pénteken is, amikor az ABC News országos televíziónak mondta el, hogy nem szándékozik visszalépni. 

Biden meglepetésszerű megjelenése a műsorban része kampánycsapata azon erőfeszítéseinek, hogy az elnök felvegye a demokraták vezetőinek egyre erősödő felhívásaival szemben, hogy az elnök vonja vissza jelöltségét. Az aggódó és figyelmeztető hangok az elnök hétvégi kampánykörútja és Biden pénteken az ABC Newsnak adott interjúja után következtek be. Pedig az elnök ezen a héten is a figyelem középpontjában lesz, főként a Washingtonban keddtől csütörtökig tartó NATO-csúcstalálkozó és a hét végén következő további kampányutak miatt. 

Biden a telefonos interjúban erősen támaszkodott arra a stratégiára, amelyet már korábban is bevetett, vagyis, hogy kritikusait »elitnek« állítja be, akik különböznek az átlag demokrata szavazóktól. És most már biztos vagyok benne, hogy ez így is van

– mondta.

Biden nem megy sehova

A műsorban azt is határozottan kijelentette, hogy elkötelezett a versenyben maradás mellett, továbbá megismételte, hogy ő legmegfelelőbb jelölt arra, hogy novemberben legyőzze Donald Trump volt elnököt, aki szerinte „a vita óta egy rohadt dolgot sem csinált”, és csak „a golfkocsijában utazgat”. 

Nem megyünk sehova. Én nem megyek sehova. Nem indulnék, ha nem hinnék teljességgel abban, hogy én vagyok a legmegfelelőbb jelölt Trump legyőzésére

– idézi a Politico a regnáló elnököt. 

Sok demokrata törvényhozó Biden közelmúltbeli katasztrofális vitateljesítménye óta aggodalmát fejezte ki Biden korával és képességével kapcsolatban, és várhatóan a következő napokban az elnök visszalépését nyilvánosan követelő demokraták száma növekedni fog. Erre Biden kijelentette, hogy ezek a „nagy nevek” tévednek és nem érdekli, mit mondanak. 

A kongresszus 211 demokrata párti tagja közül eddig a nyilvánosság előtt öten szólították fel Joe Bident arra, hogy mondjon le az elnökjelöltségről. 



Rovatok