Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden hatalmasat bakizott a NATO-csúcson

2024.07.12. 07:28
Joe Biden amerikai elnök a washingtoni NATO-csúcstalálkozó záró sajtótájékoztatóján összekeverte Kamala Harrist, a regnáló kormány alelnökét és ellenfelét, a republikánus Donald Trumpot. Joe Biden nem sokkal a beszéde előtt is hasonló hibát követett el: Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt Vlagyimir Putyin orosz elnöknek nevezte. Az elnök bakijára Donald Trump közösségi oldalán reagált.

Joe Biden amerikai elnök politikai pályafutásának egyik legnagyobb téttel bíró sajtótájékoztatóján vett részt csütörtökön. A demokraták jelöltjének a NATO-csúcstalálkozó végén lehetősége volt arra, hogy maga mögött hagyja az elmúlt hetek rossz szerepléseit és meggyőzze a támogatóit, hogy képes újabb négy évre hivatalba lépni. Biden beszéde azonban valószínűleg nem sokak véleményén változtatott. 

A regnáló elnök egy újságírói kérdésre válaszolva ugyanis ismét nagyot hibázott és összekeverte ellenfelét, Donald Trumpot, valamint Kamala Harrist, a jelenlegi kormányzat alelnökét. 

Nem választottam volna Trump alelnököt alelnöknek, ha úgy gondolnám, hogy nem alkalmas az elnöki posztra

– fogalmazott Joe Biden, majd anélkül, hogy kijavította volna magát, folytatta a választ.

Ám nem ez volt az egyetlen baki, amit Biden elkövetett. Korábban, szintén a NATO-rendezvényén Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt Vlagyimir Putyin orosz elnökként konferálta fel. Majd úgy javította magát: „Putyin elnök úr?! Putyin elnök urat legyőzzük. Zelenszkij elnök úr! Túlságosan arra fókuszálok, hogy legyőzzük Putyint”. Zelenszkij a tévedésre úgy reagált „Én jobb vagyok [mint Putyin]”. 

Joe Biden a sajtótájékoztatón elmondott beszédét nagyrészt arra építette, hogy kihangsúlyozza, keményen dolgoztak azért, hogy ismét egyesítsék a szövetséget, miután a Trump-féle vezetés megosztotta azt. Illetve több más ponton is bírálta hivatali elődjét. Mint mondta, „Donald Trump nem érez elkötelezettséget a NATO iránt, és nem tartja kötelességnek az alapszerződés kollektív védelemről szóló 5-ös cikkelyének betartását”. 

A legalkalmasabb jelöltnek tartja magát 

Biden újságírói kérdésre kihangsúlyozta, a konferencián részt vevő vezetők nem fejezték ki aggodalmukat az alkalmasságával kapcsolatban, ugyanakkor aggódnak egy újabb Trump-elnökség miatt. 

Azt hiszem, anélkül, hogy önelégültnek tűnnék, elmondhatom, egyetlen európai szövetségesem sem jött oda hozzám, hogy azt mondja: Joe ne indulj

– fogalmazott, majd hozzátette, sokan reménykednek a győzelmében és katasztrófának tartanák, ha Donald Trump nyerne. A demokrata elnök a legalkalmasabb személynek nevezte magát arra, hogy elinduljon az elnökválasztáson. Azzal érvelt, hogy egyszer már sikerült legyőznie Donald Trumpot a választáson, és ezt újra meg fogja tenni. 

Ugyanakkor a politikus ismét megerősítette, hogy kitart Ukrajna támogatásában, és erősnek ítélte a NATO-t. „Az erős NATO lényeges az amerikai biztonság szempontjából” – hangsúlyozta Biden.

Donald Trump X-en üzent Joe Bidennek 

Donald Trump republikánus jelölt az X közösségi oldalon hívta fel a figyelmet arra, hogy Joe Biden beszédében összekeverte Kamala Harrisszel. A demokrata politikus azonban nem hagyta annyiban és válaszolt Trump gúnyos posztjára. Mint írta, tudja, mi a különbség köztük:

Az egyik ügyész, a másik bűnöző. 

Többen is visszalépésre szólították fel

Mint arról korábban beszámoltunk, Joe Bident eddig tizenhat képviselőházi demokrata szólította fel arra, hogy lépjen vissza az elnökjelöltségtől. Közülük négyen közvetlenül a csütörtöki sajtótájékoztató előtt jelentették be, hogy nem támogatják.

De több közéleti személyiség, valamint befolyásos médiumok is visszalépésre szólították fel. Kedden George Clooney filmszínész a New York Times napilap által közölt írásában érvelt amellett, hogy Joe Bidennek vissza kellene adnia a demokrata elnökjelöltség jogát, és átengedni a szerepet.



Rovatok